Kategorier
Enkeltstudier

Is og konsentrasjon

Skrevet av Siril Borring Låstad, Bachelor i journalistikk, OsloMet

Påstand: Å spise is gir deg bedre konsentrasjonsevne.

Grunnlag: En enkeltstudie

Nøkkelprinsipp: Resultat fra enkeltstudier av helsetiltak kan være misvisende.

Kilde: «Forskning viser: Derfor bør du unne deg en is hver dag» (Newsner)

Obs! Målet til Bak overskriftene er å hjelpe folk å lære hvordan man kritisk vurderer helsepåstander. Vi gir ikke helseråd. For kilder til pålitelig helseinformasjon, klikk her.


«Derfor bør du unne deg is hver dag», skriver no.newsner.com. En gladnyhet for alle svettende nordmenn under sommermånedene! 

Saken inkluderer fem påstander om helsegevinster av is. For eksempel kan det øke fruktbarheten til kvinner, hjelpe deg å gå ned i vekt – eller gi deg bedre konsentrasjonsevne.

Men hvordan vet Newsner at is gir bedre konsentrasjonsevne? Saken viser til en annen nettavis. Denne nettavisen linker til enda en nettavis, og sånn går det videre til jeg får en nettside PC-en ikke vil åpne, da den regnes som utrygg. 

Alle disse sakene referer til en studie av en japansk forsker. Den er tilsynelatende ikke tilgjengelig på engelsk (eller japansk), men ifølge de nevnte nettavisene skal det ha vært tre grupper: en som fikk is til frokost, en som fikk et iskaldt glass vann, og en som ikke fikk noe. Da viste det seg at den is-spisende gruppen tok informasjon til seg raskere og lettere enn de andre. 

Fordi resultatet kommer fra én studie, er det usikkert om is faktisk gir bedre konsentrasjon. For eksempel, hva om det hadde vært en gruppe som spiste havregrøt eller brødskive? Ville det fortsatt sett ut som is gir bedre konsentrasjon? Og hvis de som spiste is spiste jordbæris fra Häagen-Dazs, betyr det at sjokoladeis fra Hennig-Olsen ville gi samme resultat? 

Poenget er at resultat fra enkeltstudier er ofte misvisende. For å slå fast at “is øker konsentrasjonen” trengs det flere, store, pålitelige sammenligninger mellom is til frokost og andre tiltak, som undersøker effekten på konsentrasjon. I tillegg må resultatene fra alle de studiene systematisk sammenfattes.