Antallet eldre i den norske befolkningen øker betydelig framover, mens antallet i arbeidsfør alder er mer stabilt totalt sett. I noen kommuner, særlig i utkantstrøk, synker imidlertid antallet unge og voksne. Selv om mange eldre lever friskere liv, øker behovet for helse- og omsorgstjenester raskt i årene framover. Helsepersonellkommisjonen peker på at disse utviklingstrekkene gjør det krevende å rekruttere nok arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren fremover.
Noen kommuner tar i bruk helse- og velferdsteknologi med mål om å gjøre mer tjenestene mer effektive. For å få dette til, må imidlertid arbeidsrutiner og -oppgaver endres. Mange ansatte skal læres opp og bli trygge på at teknologien kan håndtere arbeidsoppgaver som tidligere er gjort av mennesker. Ledere må kommunisere og veilede slik at både ansatte, brukere og pårørende ivaretas gjennom endringene.
Det finnes en del forskning på dette feltet. Forslaget er å gjennomføre en systematisk oversikt. Det er mulig finne flere ulike forskingsspørsmål for en slik oversikt knyttet til hva som skal til for å endre innarbeidet praksis blant helsepersonell, barrierer og suksesskriterier for innføring av helseteknologi og gode nye arbeidsrutiner og oppgavefordelinger. Det kan være fint om flere studenter arbeider med liknende masteroppgaver.
Temaet som foreslås er svært relevant for pågående debatter i kommune-Norge og kommer til å bli mer og mer aktuell i tiden framover. Mål og problemstillinger må bearbeides videre. Lillestrøm kommune og OsloMet skal ha en workshop tidlig i januar. Dette er ett av temaene som vil bli drøftet og workshopen kan bidra til å spisse mulige problemstillinger. Mulighet til å arbeide i et team og tett på spennende utviklingsarbeid i Lillestrøm kommune.
Type oppgave: Systematisk kunnskapsoppsummering
Kontaktperson: Hege Bentzen, hegben@oslomet.no, Vibeke Helen Telle-Hansen, vtelle@oslomet.no Mulig samarbeid med Lillestrøm kommune.