Hopp til innholdet
Hjem » Kommunenes forståelse av og handlinger i møte med demografiutfordringene og helsepersonellkommisjonens utfordringsbilde.

Kommunenes forståelse av og handlinger i møte med demografiutfordringene og helsepersonellkommisjonens utfordringsbilde.

Antallet eldre i den norske befolkningen øker betydelig framover, mens antallet i arbeidsfør alder er mer stabilt totalt sett. I noen kommuner, særlig i utkantstrøk, synker imidlertid antallet unge og voksne. Selv om mange eldre lever friskere liv, øker behovet for helse- og omsorgstjenester raskt i årene framover. Helsepersonellkommisjonen peker på at disse utviklingstrekkene gjør det krevende å rekruttere nok arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren fremover.

Kommunene skal legge planer for styring og planlegging av egne tjenester. Demografiutfordringene krever at kommunene omstiller seg raskt, uten at det finnes klare løsninger på hvordan dette skal skje. En masteroppgave kan utforske hvordan ulike kommuner forstår endringene i behov for primærhelsetjenester i egen kommune, hvordan de planlegger for omstilling og utarbeider behovsplaner.

Temaet som foreslås er svært relevant for pågående debatter i kommune-Norge og kommer til å bli mer og mer aktuell i tiden framover. Mål og problemstillinger må bearbeides videre. Lillestrøm kommune og OsloMet skal ha en workshop tidlig i januar. Dette er ett av temaene som vil bli drøftet og workshopen kan bidra til å spisse mulige problemstillinger. Mulighet til å arbeide i et team og tett på spennende utviklingsarbeid i Lillestrøm kommune.

Type oppgave: Kvalitativ dokumentanalyse av kommunale behovsplaner.
Mulige spørreundersøkelser til kommuner (kvantitativ eller kvalitativ analyse).

Kontaktperson: Hege Bentzen, hegben@oslomet.no Mulig samarbeid med Lillestrøm kommune.