Sak: Hamas halshugging
Kort tid etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023 dukket det opp rapporter som hevdet at Hamas-krigere hadde drept og halshugget 40 mindreårige, inkludert småbarn. 10. oktober påsto en journalist fra den israelske nyhetskanalen i24 under en direktesending at 40 halshuggede babyer ble oppdaget i Kfar Aza-kibbutzen, et av lokalsamfunnene som ble hardest rammet av angrepet.
En talsperson for Israel Defense Forces (IDF) kom med lignende påstander, senere gjentatt av den israelske statsministeren på CNN. Like etter kommenterte USAs president Joe Biden at han hadde sett «bekreftede bilder av terrorister som halshugger babyer».
Selv om IDF senere bestemte seg for ikke å undersøke disse påstandene, trakk Bidens team tilbake uttalelsen. Flere mediekilder, inkludert Sky News ‘Press Preview’ og den Jerusalem-baserte franske reporteren Samuel Forey, understreket at påstandene om halshuggede barn ikke ble bekreftet. Likevel skapte historien om 40 halshuggede babyer overskrifter i en rekke medier, inkludert CNN, Fox News, New York Post, The Daily Mail, The Times og The Metro.
DSC-prinsipper og spørsmål for å undersøke historien om Hamas som halshugger barn
Som et av DSC-prinsippene sier: «En journalistisk historie er som alt annet kildemateriale. Den inneholder tendenser, tolkninger, relasjoner, dualitet og utelatelser.» Selv om påstander om 40 halshuggede babyer utført av Hamas ble spredt fra tradisjonelle medier (se videoen), er det viktige spørsmål å stille om historien:
Hvem er den opprinnelige kilden til informasjonen om halshugging av barn?
Ettersom i24 TV ble en nøkkelkilde for mange medier, politikere og verdensledere da de rapporterte om Hamas’ halshugging av barn, er det viktig å undersøke direktesendingen fra stasjonen. Ord-for-ord-utskriften mellom i24-journalisten og nyhetsankeret sier:
«Reporter: … ingen kunne forvente at det ville bli slik, den redselen jeg hører fra disse soldatene. Som jeg nevnte tidligere, ble minst 40 babyer tatt ut på båre. Likevel, akkurat nå, går de hus til hus, evakuerer fortsatt døde kropper, dreper israelske borgere som ble drept inne i hjemmene deres.
Nyhetsanker: Nicole, jeg må kutte inn, det er en så sjokkerende, uttalelse der. Bare for våre seere, de som er nye i sendingen vår, som høyst sannsynlig ikke var med oss i løpet av den siste timen. Vi forstår at du har kommet inn dette lille samfunnet strødde døde og slaktede kropper av israelske sivile primært og som du sier, 40 babyer, døde babyer.
Reporter: Det var det en av befalene som fortalte meg. Og du fortsetter å se veltede barnesenger, etterlatte barnevogner, alle disse dørene på vidt gap, som han sa. Vi vet ikke det nøyaktige antallet offer fordi de fortsatt samler inn døde kropper, og går fortsatt fra dør til dør.»
Som det blir klart av samtalen mellom reporteren og nyhetsankeret, er den opprinnelige informasjonskilden om Hamas halshugging av israelske barn «en sjef» fra den israelske hæren.
Identifiserer i24-journalisten en spesifikk kilde for denne informasjonen? Hvordan påvirker dette oppfatningen av informasjonen som formidles i rapporten?
Som samtalen viser avslører ikke i24-journalisten sjefens eksakte identitet. Den eneste informasjonen seerne lærer av videoen er at sjefen er en del av den israelske hæren. Innledningsvis uttaler reporteren: «Minst 40 babyer ble tatt ut på briks.» Nyhetsankeret tolker dette som at 40 babyer ble drept i kibbutzen. Når ankeret blir spurt ytterligere, svarer reporteren: ‘Det var det en av sjefene fortalte meg.’
Denne utvekslingen viser at verken journalisten eller ankeret har verifisert informasjonen om de 40 spedbarna som ble drept. I tillegg innebærer det å stole på informasjon fra den israelske militærsjefen på åstedet en risiko for skjevhet eller feilvurdering av omfanget av tragedien i bosetningen.
Hvordan kan kildens identitet eller journalistens bakgrunn påvirke intensjonen bak å spre informasjonen?
Både journalisten og den opprinnelige informasjonskilden (kommandanten) er fra Israel, en nasjon som nettopp har gjennomgått et ødeleggende angrep fra en militant gruppe. Gitt denne konteksten er det forståelig at deres perspektiver på den pågående situasjonen kan være påvirket av skjevhet.
Nasjonal eller etnisk identitet former ofte hvordan individer oppfatter visse hendelser, spesielt i en så flyktig kontekst. Dette betyr ikke at journalisten nødvendigvis er uprofesjonell eller med vilje forvrenger det faktiske hendelsesforløpet. Men når man kritisk undersøker informasjonskilder, er det avgjørende å vurdere hvordan faktorer som nasjonal identitet, religiøs tilhørighet, politisk eller ideologisk overbevisning eller profesjonell rolle kan påvirke hvordan informasjon oppfattes og kommuniseres.
Hvilke bevis gir i24-journalisten for sine påstander om 40 døde babyer?
Når vi ser på direktesendingen, blir det klart at når det gjelder det påståtte drap på mindreårige, stoler reporteren utelukkende på verbal informasjon gitt av en enkelt, svært partisk kilde. Hun har ikke personlig sett noen bevis på at 40 barn ble drept av Hamas. Hun har for eksempel ikke sett noen lik, mottatt bekreftelse fra israelske tjenestemenn eller intervjuet noen øyenvitner.
Hvordan kan tidspunktet og plasseringen av i24-journalistens sending påvirke publikums oppfatning av informasjonen?
Gitt at angrepet 7. oktober skjedde bare noen dager før i24s rapport, forventes det at følelser og traumatiske opplevelser vil være på topp. Bruken av grafiske bilder fra voldsstedet kan gjøre at den rapporterte informasjonen oppfattes ekstra emosjonelt.
Tidspunktet og plasseringen av i24s rapport er knyttet til prinsippet om dualitet i digital kildekritikk.Metadata om kildematerialet (feks hvor og når videoen ble publisert) gir viktig innsikt for å evaluere kvaliteten på informasjonen som rapporteres.
Hva er den generelle tonen i historiedekningen, og støtter denne tonen nøytral, faktabasert rapportering?
Et annet aspekt ved dualitetsprinsippet gjelder språkbruk og diskursformer, som ofte kan signalisere om det er nødvendig med ytterligere forholdsregler for å vurdere informasjonskvaliteten.
Når det gjelder i24 TV-reportasjen, antyder språket som brukes av både reporteren og nyhetsankeret et avvik fra nøytral, faktabasert rapportering. De bruker ofte følelsesladede ord og uttrykk som «skrekk», «sjokkerende», «skurrende» og «forsøplet med døde og slaktede kropper». Dette språkvalget indikerer et skifte mot en mer emosjonelt drevet fortelling.
Fungerer formatet (direktekringkasting) og kildematerialets innhold sammen for å underbygge slike alvorlige påstander?
Hvert kommunikasjonsformat og hver sjanger for nyhetsrapportering har sine egne begrensninger og forbehold. Undersøkende rapportering gjør for eksempel journalister i stand til å gå dypt inn i historier, konsultere flere kilder og grundig vurdere fakta og argumenter for å støtte spesifikke påstander. Dette skjer ved at historier blir utarbeidet over et tidsforløp. I live-sendinger, derimot, måjournalisten levere informasjon raskt, men dybden og grundigheten tkan bli kompromittert på grunn av hastigheten.
Når det gjelder i24-rapporten, er det en klar verdi å gi en førstehåndsberetning om den pågående situasjonen, noe som kan bidra til å oppfylle publikums behov for å holde seg informert. Men som tidligere diskutert, skaper denne tilnærmingen også et scenario der journalisten, med vilje eller utilsiktet, mangler bekreftet informasjon, noe som fører til bruk av følelsesladede og udokumenterte påstander.
Før du leser vår vurdering av i24-nyhetsrapporten angående Hamas’ påståtte halshuggingen av 40 babyer, ta deg tid til å oppsummere tankene dine om denne informasjonen, dens kontekst og hvordan den har blitt spredt. Tenk på skjevhetene som er tydelige i dekningen av historien om Kfar Aza Kibbutz. Hvordan oppfatter du tolkningens rolle i journalistiske kilder? Hvem sine tolkninger er mest fremtredende, og hvilke faktorer former disse tolkningene? Mangler det viktig informasjon eller en nøkkelkilde i historien? Til slutt, hvordan blir selve innholdet påvirker av formatet som informasjonen presenteres i?
Klikk her for å se vår vurdering basert på DSC-prinsipper
Som analysen av i24-nyhetsrapporten viser, kan ikke kildene som ble referansepunkter for flere internasjonale medier, politikere og tjenestemenn betraktes som nøytrale. Både den israelske hærsjefen og i24-reporteren er naturlig disponert for partiskhet når de forteller historien om Hamas som angivelig drepte 40 mindreårige. Denne skjevheten påvirker deres tolkninger av hendelsene betydelig, som igjen har bredere implikasjoner.
irektesending gjorde at reporteren ikke hadde mulighet til å verifisere informasjonen gitt av fartøysjefen. Plasseringen og tidspunktet for rapporten fra Kfar Aza Kibbutz førte til en følelsesladet journalistikk. Som et resultat påvirket formatet informasjonen ble formidlet i, noe som førte til at selv anerkjente medier utilsiktet bidro til feilinformasjon.
Dette eksemplet understreker hvor raskt informasjon kan spre seg, spesielt i kaotiske situasjoner som Hamas-angrepet 7. oktober 2023. Under slike omstendigheter kan til og med eldre medier med strenge redaksjonelle standarder, med vilje eller utilsiktet, spre uverifisert informasjon. Derfor er det avgjørende å kritisk vurdere informasjonskilder og være på vakt mot potensielle tendenser når man navigere i dagens komplekse nyhetsmiljø.
Bilde: skjermbilde fra X-kontoen @i24NEWS_EN