Hvem eier arbeidet mitt?

Forskning, nyskapning og samarbeid med arbeidslivet har blitt en viktig del av mange studier. Derfor kommer noen ganger spørsmålet opp: Hvem eier det som er blitt laget?

Det er ikke en bestemt lov som sikrer de immaterielle rettighetene dine hvis du er student. Hovedprinsippet er at du selv eier det du skaper eller bidrar med av resultater i forskningsprosjekt eller prosjektoppgaver, med mindre noe annet er avtalt.

På denne nettsiden kan du lese mer om rettighetspolitikk for studenter ved OsloMet.

Hvis du skal samarbeide med privat eller offentlig næringsliv i forbindelse med en master- eller bacheloroppgave, kan det være aktuelt å inngå en studentavtale. Dette gjelder også hvis du som student går inn i et forskningsprosjektprosjekt som allerede er etablert ved OsloMet eller i en annen virksomhet.

Det er frivillig å inngå en slik avtale. Universitetet har fire ulike standardavtaler man kan bruke. Du finner alle her. denne siden finner du også en oversikt over hvilken avtale som skal brukes når.

Fagforeningen Tekna har laget en oversikt over noen spørsmål om immaterielle rettigheter som kan være særlig aktuelle for studenter. Her kan du også lese mer om hva immaterielle rettigheter er og hvorfor du som student bør kunne noe om det.

Opplever du at rettighetene dine som student på OsloMet er blitt brutt, eller ønsker du veiledning om hva dine rettigheter er? Ta gjerne kontakt med Studentombudet!