Aktiv aldring: Gjør din plikt- krev din rett

Sentrale aspekter i EUs og WHO’s strategi for smart, bærekraftig og inkluderende samfunn knyttes til ‘aktiv aldring’. Verdens helseorganisasjon definerer “aktiv aldring” som prosessen for å optimalisere forholdene for helse, deltakelse og trygghet for å forbedre livskvalitet for eldre mennesker. Aktiv aldring må sees i lys av forhold som kultur og kjønn. Viktige determinanter er faktorer som helse- og sosialtjenesten, den enkeltes atferd, personlighetstrekk, fysiske omgivelser, sosiale forhold og  økonomiske forhold.

WHO_flagEldre mennesker er en mangfoldig gruppe. Verdens Helseorganisasjon peker på at arbeidslivet er for å fremme målet om aktiv aldring. Aktiv aldring handler om godt arbeidsmiljø for alle, hvor arbeidsvilkårene tilpasses arbeidstakeres kapasitet.  Arbeidslivet former oss, og hvordan vi opplever alderdommen er koplet sammen med yrkeslivet vi har hatt. Fokuset for aktiv aldring må bidra til en fritid og hverdag i et eldre vennlig nærmiljø der folk er aktive etter evne.  Er det smart at de som allerede er litt opp i årene, tar ut all sin forlengede levetid i pensjon eller bør yrkeslivet deres forlenges?  Folk må likevel være trygge på at de erfarer tilstrekkelig beskyttelse, trygghet og omsorg når de trenger det. Eldre mennesker som slutter å arbeide, er syke eller lever med nedsatt funksjonsevne, kan fortsatt gi positive bidrag til sine familier, venner og samfunnet.

Aktiv aldring vil betyr et sterkere og synligere bidrag fra eldre mennesker på alle samfunnets arenaer. Det betyr et samfunn som ikke henviser aldring til passivitet og eldreghettoer. Ingen kan kommandere eldre mennesker til å arbeid lenger, men utsagnet «Gjør din plikt! Krev din rett!» er en viktig rettesnor. Vi kan alle bidra til at fremtiden gir positive muligheter for deltagelse for den enkelte. I følge EU og WHO handler aktiv aldring om å være selvstendig, holde seg i gang, ta del i samfunnet og bli på arbeidsmarkedet eller arbeide frivillig. Det dreier seg om å optimalisere sine potensialer for ”helse, deltagelse og sikkerhet”.  Et langt liv skal være et godt liv. Aktiv aldring betyr å realisere sine potensial for fysisk, psykisk og sosialt velvære under livsløpet og delta i samfunnet.

Politikkens oppgave er å skape gode rammebetingelser og inspirerende muligheter sett i lys av en svært individuell aldringsprosessen. En offensiv politikk skal bidra til god livskvalitet for hver enkelt av oss. Effektiv politikk betyr muligheter for en aktiv aldring, så fysisk funksjon og sosiale nettverk ivaretas best mulig.  Presenterer begrepet aktiv aldring spesifikke forventninger til de gamle som de gamle ikke nødvendigvis ønsker å leve opp til? Representerer filosofien ”aktiv aldring” en individualisert politisk strategi som plasserer det kollektive ansvar for samfunnets eldre mennesker over på de eldres skuldre? Helse- og sosialpolitikken bør understøtte aktiv aldring basert på at eldre mennesker og andre ikke er passive mottakere av ”Aktiv Aldrings tiltak” . I WHO’s definisjon på aktiv aldring er selvstendigheten og evnen til å forme eget liv nettopp helt sentral.

Dette og mer er fokuset på dagskonferansen «Aktiv Aldring – strategier og utfordringer» som forskergruppen ‘Aldring, helse og velferd’ arranger  3/2 -2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *