KONTAKTPERSONER
Daniel Ekeberg
Fysioterapeut BCs
Daglig leder Helseseng AS
daniel.ekeberg@gmail.com
Kari-Anne Hoel
Institutt for sykepleie OsloMet, Ph.d.
Obstruktiv søvnapné beskrives som pustestopp under søvn med redusert oksygennivå i blodet og fragmentert søvn (Usmani, Chai-Coetzer et al. 2013). Pustestoppene er gjerne langvarige (minst 10 sekunder) og hyppig (over fem ganger pr. time), og kan foruten søvnighet og utmattelse på dagtid, gi økt risiko for sykdommer som høyt blodtrykk, hjerneslag, hjerteinfarkt, redusert kognitiv funksjon og demensutvikling (Berg 2016, Sarkar, Mukherjee et al. 2018, Lehmann 2021). Årsaken til søvnapné kan være sammensatt, men tilstanden forekommer hyppig og det antas at en milliard mennesker lider av søvnapne på verdensbasis. (Adam V Benjafield m. fl 2019) Norge kan så mange som en av ti voksne ha søvnapné, og det forventes at forekomsten vil øke i årene som kommer da flere vil bli eldre og ved at andelen overvektige i samfunnet øker (alt om din helse, Pål Stensa og Marit Aschehoughs 2019)
CPAP anbefales i dag som beste behandling for søvnapné, men erfaring viser at tradisjonell behandling ved bruk av CPAP ofte ikke tilstrekkelig for pasienter med søvnrelaterte utfordringer og da spesielt søvnapné. For disse pasientene anbefales det ofte å unngå ryggleie under søvn, og heller benytte alternativt sengeleie. Helsesengen er en spesialbygget seng hvor man enkelt, ved å ta vekk tre puter i sengen, får ett hull til ansiktet og ett til hver arm. Det er en dobbeltsengsom kan benyttes som vanlig seng når mageleie ikke er ønsket. I området hvor ansiktet skal hvile er det montert en kolbe med oksygen som via en vifte gir pasienten ønsket mengde filtrert luft. Pasienten justerer selv hvor mye luft som skal tilføres gjennom en dimmer. Armene får hvile ved at de faller ned i madrassen, og skulderbladene bilr i hvilestilling. Liggestillingen optimaliserer muligheten for god respirasjonen. Luft tilføres når pasienten ligger i mageleie, og pasienten trenger ikke rotere nakken. Ettersom luften er filtrert, er den fri for pollen og støv som kan gi pasienten ytterligere plager. Et slikt tilrettelagt mageleie kan være et svært nyttig hjelpemiddel og en viktig behandlingsstrategi for pasienter som anbefales alternativt sengeleie i behandling av søvnapné eller generell bedret søvnkvalitet (Ravesloot, van Maanen et al. 2013).
En viktig erfaring ble gjort i behandling av norske Covid pasienter hvor overlevelsesraten økte når pasienten ble lagt i mageleie. Selv om disse pasientene lå i tradisjonelle sykehussenger ble tilstrømningen av blod og luft bedre når de ble snudd fra rygg til mage. Svake lunger kan ha bedre tilførsel av blod og luft i mageleie og erfaringene omkring mageleie antas slik å kunne anbefales også til pasienter med søvnapné, kols, lunge kreft og astma (NRK Vestland, Mette Anthun, 2020)
Vi tror at helsesengen kan bidra til økt søvnkvalitet, redusere antall pustestopp og bidra til bedre helse og livskvalitet for en stor andel mennesker verden over. Helsesengen er foreløpig kun testet på ett lite antall mennesker med søvnapne, hvor «ten watch pad» er benyttet til å måle pustestopp og søvnkvalitet. Foreløpige funn viser at spesialsengen fungerer etter hensikten, da NREM søvn og REM søvn blir bedre i spesialsengen enn i konvensjonell seng. Søvnkvalitet ble da vurdert ved antall oppvåkninger og prosentandel dyp NREM-søvn og REM-søvn.
Det er ellers ikke kjent at tilsvarende seng er tatt i bruk noe sted i verden, uttesting av helsesengen kan derfor ha betydning både nasjonalt og internasjonalt. Les mer om helsesengen i artikkel fra Romerikets blad.
Målet med studien er å undersøke om en anatomisk korrekt liggestilling med samtidig tilførsel av oksygen ved bruk av helsesengen kan øke søvnkvaliteten og slik livskvaliteten hos pasienter med søvn apne ved å redusere antall oppvåkninger og redusere antall pustestopp.
FORSKNINGSSPØRSMÅL
Vi tror at helsesengen kan være et svært aktuelt hjelpemiddel til bruk for pasienter med søvnutfordringer og søvnapné for å bedre søvnkvaliteten og forebygge alvorlig sykdom. Vi tror også at aktuelle pasienter vil få bedret sin livskvalitet ved bruk av sengen. To forskerspørsmål er aktuelle i studien
1) Kan helsesengen bidra til at pasienten med obstruktiv søvnapné får økt søvnkvalitet gjennom redusert antall oppvåkninger og pustestopp?
2) Hvordan erfarer pasienter med søvnapné bruk av helsesengen og opplever de økt livskvalitet ved å bruke sengen?
FORSØKSPERSONER
Inkluderte pasienter vil være personer som har fått påvist søvnapne av lege eller sykehus Pasienter med fysiologiske plager som hindrer dem i å ligge på magen ekskluderes fra studien. Vi ønsker å inkludere 20 – 50 pasienter
DATAINNSAMLING
Kvantitative data vil bli samlet inn ved bruk av verktøyet Wacthpad, analyse av dataene vil bli grundigere diskutert etter hvert.
Kvalitatative data samles inn via dybdeintervjuer, og analyseres ved bruk kvalitativ innholdsanalyse av Graneheim og Lundman (Graneheim&Lundman, 2004)