Hatytringer mot mennesker med funksjonsnedsettelser
De siste årene har hatytringer fått økt politisk oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. I hvilken grad blir personer med funksjonsnedsettelser utsatt for hatytringer? Og hva er konsekvensene?
I løpet av 2022, rapporterte 9% av funksjonshemmede at de hadde blitt utsatt for hatytringer. Det er nesten dobbelt så mange som i majoritetsbefolkningen (5%).
Det er mest vanlig at hatytringer mot funksjonshemmede framsettes i det offentlige rom. Funksjonshemmede er i tillegg mer utsatt for hatytringer på internett enn den øvrige befolkningen.
95% av dem som ble utsatt for hatytringer anmeldte ikke hendelsene til politiet.
At så mange som 95% velger ikke å anmelde skyldes at de ikke tror det ville hjulpet – at det som skjedde var for bagatellmessig og at politiet ville henlagt saken.
Faktaark som PDF
Last ned vårt faktaark og heng det opp på kontordøra, legg det på møtebordet eller vis det til en venn i dag.
Kilde
Disse og flere fakta om trakassering, hets og hatytringer mot funksjonshemmede finner du i rapporten Hatytringer, hatkriminalitet og diskriminering – funksjonshemmedes erfaringer, skrevet av forskerne Terje Olsen (Fafo), Vegar Bjørnshagen (NOVA) og Janikke Solstad Vedeler (NOVA) på oppdrag fra Bufdir. Den bruker data fra:
- Nasjonal trygghetsundersøkelse, som 25 420 personer svarte på i 2022, og
- en organisasjonsundersøkelse utviklet av forskerne , som i alt 1 176 personer besvarte.