Vil skape CERN for kunstig intelligens

Det svært gode magasinet Shifter fokuserer på den nye entreprenørielle økonomien. De plukket naturligvis opp etableringen av CLAIRE – Confederation of Laboratories of Artificial Intelligence Research in Europe. Initiativet til CLAIRE ble tatt av Holger Hoos (professor ved Universitetet i Leiden), Phillipp Slusallek (professor i datagrafikk ved Universitetet i Saarland Vitenskapelig direktør ved DFKI Saarbrücken), med sterk støtte fra våre institusjoner. Her følger artikkelen, som du kan lese på Shifter her.

OsloMet er en av initiativtakerne bak et opprop der 600 eksperter på kunstig intelligens tar til orde for mer forskning og innovasjon rundt AI i Europa. 

Oppropet har til hensikt å styrke avansert forskning og innovasjon innen kunstig intelligens i Europa, fortelles det i en pressemelding. Bakgrunnen er at ekspertene mener kunstig intelligens vil fundamentalt endre måten vi lever og arbeider i fremtiden — og ber om en utvikling som utfyller, fremfor å erstatte, den menneskelige intelligensen. Samtidig er de amerikanske og kinesiske satsningene på AI kilde til en uro i de europeiske forskningsmiljøene.

Videre foreslås det i oppropet at det etableres en europeisk konføderasjon av forskningslaboratorier — et slags «CERN for kunstig intelligens».

Det er Universitetet i Leiden, OsloMet og DFKI som står bak initiativet til oppropet. DFKI er et av verdens største oppdragsforskningssentre for kunstig intelligens. I pressemeldingen fortelles det at man blant underskriverne  finner vitenskapelige tidsskrifter, ledere av forskningsinstitutter, ledere av nasjonale vitenskapelige foreninger og toppforskere innen kunstig intelligens.

Kina satser på verdensdominans innen 2030

USA og Kina investerer mye i kunstig intelligens, og i fjor annonserte Kina at de vil starte et forskningsprogram med den hensikt å oppnå verdensdominans innen alle teknologiområder for kunstig intelligens — innen 2030. Dette bekymrer Morten Irgens, prorektor ved OsloMet.

– For de fleste andre områder ville jeg sagt, “bra for dem, vi har en rekke andre områder vi er gode på”. Men når det gjelder å bygge smarte systemer som i utgangspunktet kan forvandle og etablere dominans i et ethvert tenkelig område, fra forbrukermarkedet til militærmakt, tenker jeg at vi ikke bør gjemme hodene våre i sanden, sier Morten Irgens i pressemeldingen.

Han mener kunstig intelligens er en «game changer».

– Disse teknologiene vil forandre samfunnene våre, jobbene våre og livene våre. Det er noen ganger sagt at den beste måten å møte fremtiden på er å skape den. Jeg synes ikke vi skal overlate det til andre, sier Irgens i pressemeldingen.

Den 10. april 2018 signerte Norge — sammen med 25 europeiske land — en intensjonserklæring om å øke finansieringen og koordineringen av AI-undersøkelsen. To uker senere offentliggjorde EU-kommisjonen planer for å finansiere AI-forskning og innovasjon med omkring 20 milliarder euro.

Første gang publisert på Shifter 19. juni 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen