Siste innlegg

Universitetens mangfold og toleranse

Opplysningstiden førte til et skifte fra en dogmatisme, tro og tradisjon til en kritisk, begrunnet tilnærming til å forstå verden. Kunnskap og fornuft ble bærende prinsipper og idealer for moderne universiteter. Kunnskap var ikke lenger noe som skulle mottas passivt, men aktivt forfølges, stilles spørsmål ved og utvides. Dette skiftet skapte våre moderne universiteter, hvor…

Les mer Universitetens mangfold og toleranse

Historier gir mening og verdi

Narrativer og historier gir mening og verdi. De er viktige verktøy i å formidle universitetenes oppdrag og hensikt. Og i å få politiske gjennomslag. I 2009 gjennomførte Rob Walker og Joshua Glenn et konkret eksperiment, kalt «Significant Objects», for å teste hypotesen om at «et narrativ forvandler det ubetydelige til det betydningsfulle.» Først samlet de…

Les mer Historier gir mening og verdi

Robotene kommer

Kristine Hovda har skrevet en meget god artikkel i Econas magasin Magma om kunstig intelligens.  I artikkelen intervjuer hun Bård Myrstad (gründer og CEO i Simplifai), Liv Dingsør (daglig leder i Digital Norway),  Ole Petter Kjerkreit (investor) og meg.  Les hele artikkelen i Magma her!  Under følger et utdrag, Morten Irgens er prorektor ved Høyskolen Kristiania,…

Les mer Robotene kommer

Fastpris på pensumbøker hindrer digital utvikling

Skal pensumlitteratur ha fastpris eller fripris? Vil fastpris ha negative konsekvenser for innovasjonsgraden for digitale norske lærebøker? Dette er interessante spørsmål. Og viktige. I en artikkel i Khrono har bibliotekssjefen ved Kristiania, Mari Eeg, og jeg skrevet våre tanker om dette. Og vi tror vi ikke bør ha fastpris på lærebøker. Med det har vi…

Les mer Fastpris på pensumbøker hindrer digital utvikling

Norge trenger en mer mangfoldig universitets­sektor

Den norske universitetssektoren er svak på det vi kaller strukturelt mangfold. De har alle samme eier og styres av samme lovgivning, finansieringsmodell, indikatorsett, styringsstruktur, og akkrediteringskrav. Universitetene har (i det store bildet) like strategier, styringsmodeller, ledelsesfilosofier, organisering, målbilder, føringer, ansettelsesrutiner og kulturer. Universitetene ligner ikke bare hverandre i innhold og stil, men også i tilnærmings- og…

Les mer Norge trenger en mer mangfoldig universitets­sektor

Ukraina og norske universiteter

I dagene fremover må vi tenke på hva vi som nasjon, som institusjon og som enkeltpersoner kan gjøre for å gjøre verden litt bedre. Inntil da uttaler vi vår avsky. Den europeiske universitetsforeningen (The European University Association, EUA) uttaler at «EUA er sjokkert over Den russiske føderasjonens nylige invasjon av Ukraina og fordømmer denne aggresjonen på det sterkeste.»…

Les mer Ukraina og norske universiteter

En strategisk agenda for kunstig intelligens, data og robotikk i Europa

Ja, det var litt av et arbeid. Men nå er den siste versjonen av Strategic Research, Innovation and Deployment Agenda for Artificial Intelligence, Data and Robotics ferdig.    Kunstig intelligens (AI), data og robotikk er eksempler på områder der Europa trenger en omfattende plan for å konkurrere globalt. Dette er definerende teknologier – de er ikke…

Les mer En strategisk agenda for kunstig intelligens, data og robotikk i Europa

Det Europeiske partnerskapet innen kunstig intelligens, data og robotikk

En av aktivitetene mine i år er å etablere the European Partnership on Artificial Intelligence, Data and Robotics i et samarbeid mellom fem Europeiske organisasjoner og EU-kommisjonen. Partnerskapets mål er å mobilisere Europeisk industri innen kunstig intelligens (AI), data og robotikk innen årsskiftet, og sikre en substansiell finansiering av innovasjonsprosjekter som i sum bidrar til…

Les mer Det Europeiske partnerskapet innen kunstig intelligens, data og robotikk

100 dager

For 100 dager siden stengte Norge ned. Noen fikk mye mindre å gjøre. Og noen fikk mye mer å gjøre. Vi som jobber i høyere utdanning er de privilegerte. Universitetssektoren i Norge er ikke avhengig av utenlandske studenter, og den er motsyklisk: Når en lavkonjunktur rammer, tar flere utdanning. Vi fikk mer å gjøre, risikofritt.…

Les mer 100 dager

Takk skal nettopp du ha

Vi er her for å gjøre ting bedre. Vi motvirker det dårlige. Vi er motstandsbevegelsen. Vi endrer livene til tusenvis av unge mennesker. Hvert år. Fra min boble til din ønsker jeg deg det beste for det nye året. Kortfattet sammendrag: Det har vært et hardt år. Verden tok ikke slutt. Du har jobbet hardt. Det…

Les mer Takk skal nettopp du ha

Om AI-vintre og superintelligens

Paal Leveraas i Dataforeningen intervjuet meg på foreningens nettsider og skriver blant annet:   Er du redd for singulariteten? Ingen grunn til panikk. «Det er bare vås», sier Morten Irgens. AI-eksperten med mer enn tre tiår i kunstig intelligens bak seg fnyser av idéer om superintelligens, singularitet og maskiner som overtar styringen. Morten har drevet med…

Les mer Om AI-vintre og superintelligens

Spådommer for det nye året

Prorektor ved Krisitania Christen Krogh og jeg har satt oss ned og sett i krystallkula. Hva vil det nye året bringe oss? Krystallkula leverte, den, og vi skrev det ned på engelsk pg trykket det i Times Higher Education. Morten Irgens og Christen Krogh spekulerer i hva som venter høyere utdanning og forskning i Europa…

Les mer Spådommer for det nye året

Vil skape CERN for kunstig intelligens

Det svært gode magasinet Shifter fokuserer på den nye entreprenørielle økonomien. De plukket naturligvis opp etableringen av CLAIRE – Confederation of Laboratories of Artificial Intelligence Research in Europe. Initiativet til CLAIRE ble tatt av Holger Hoos (professor ved Universitetet i Leiden), Phillipp Slusallek (professor i datagrafikk ved Universitetet i Saarland Vitenskapelig direktør ved DFKI Saarbrücken),…

Les mer Vil skape CERN for kunstig intelligens

Universitas´ sommerprat

Jeg kunne ikke dy meg når jeg så Universitas korte sommerprat med en masse hyggelige mennesker, fra ordfører Marianne Borgen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, til leder av SiO Helse Kari Jussie Lønning og påtroppende leder av NSO Marianne Andenæs, … og meg. Da deler jeg det superkorte intervjuet med meg, så følger dere lenka…

Les mer Universitas´ sommerprat

Da er vi i gang…

…og Universitas skriver om oppstarten med et intervju med Curt … og litt med meg. (Det eneste jeg ikke likte helt var overskriften «Amerikanske tilstaner») Publisert første gangen i Universitas 02. september 2015

Les mer Da er vi i gang…

Skroll til toppen