Om AI-vintre og superintelligens

Paal Leveraas i Dataforeningen intervjuet meg på foreningens nettsider og skriver blant annet:  

Er du redd for singulariteten? Ingen grunn til panikk. «Det er bare vås», sier Morten Irgens. AI-eksperten med mer enn tre tiår i kunstig intelligens bak seg fnyser av idéer om superintelligens, singularitet og maskiner som overtar styringen.

Morten har drevet med kunstig intelligens siden 80-tallet, og har overlevd opp til flere «AI-vintre». 

— Egentlig har det vel bare vært en eneste lang AI-vinter siden jeg begynte med dette på 80-tallet, sier han i podcasten. — Ting ble bedre med dotcom, så sprakk boblen, og det gikk ned igjen. 

Når det nå endelig synes å våres for kunstig intelligens, mener Morten at det ikke har å gjøre med at noe stort har skjedd med AI i seg selv. 

— De bakenforliggende er på mange måter det samme som da vi begynte med dette, men teknologien har endelig blitt kraftig nok. I tillegg har vi masse data å jobbe med.

Foto Paal Leveraas

Intervjuet går videre og kommer inn på en rekke interessante områder før Paal til slutt spør meg om regulering av AI.  

—  Trenger vi mer regulering av AI?

—  Det er alltid noen som regulerer. Hvis Norge som samfunn ikke regulerer, så er det de facto store bedrifter som regulerer. Så det handler ikke om å regulere eller ikke, det handler om hvem som skal gjøre det. Jeg foretrekker at det reguleres av demokratiet.

Intervjuet ble gjort i forbindelse med et intervju i posdcasten  AICast  AIcast er en serie podcaster om kunstig intelligens og i denne episoden intervjuer Frank Vevle og Paal Leveraas meg om kunstig superintelligens og singularitet.  Til det svarer jeg også «Superintelligens? Bare vås!»

Artikkelen var første gang publisert på Dataforeningens nettsider her, 23. september 2019. Podcasten var publisert her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen