Takk skal nettopp du ha

Bilde Av Morten med hodet i hendene

Vi er her for å gjøre ting bedre. Vi motvirker det dårlige. Vi er motstandsbevegelsen. Vi endrer livene til tusenvis av unge mennesker. Hvert år. Fra min boble til din ønsker jeg deg det beste for det nye året.

Kortfattet sammendrag:

  1. Det har vært et hardt år.
  2. Verden tok ikke slutt.
  3. Du har jobbet hardt.
  4. Det har gitt tydelige resultater, du har skapt god framdrift.
  5. Det krevde en stor innsats og du er sliten.
  6. Alikevel er du blandt de heldige. Du har en jobb. Den er meningsfull.
  7. Du bryr deg om dine kollegaer, studenter og venner, og de bryr seg om deg.
  8. Vi ønsker hverandre det beste for det nye året.

Kjære venner, kjære kolleger,

Vi har kommet til slutten på et år som en stund virket som om det aldri ville ta slutt. Et år som kan vinne konkurransen for det verste året i vår generasjon. 80 millioner har vært syke av covid, nesten to millioner har dødd, mange har fått alvorlige langvarige helseeffekter, og mange har mistet jobb og inntekt.

Og likevel er covid ikke det eneste som plager vår verden. 2020 har også vært preget av politisk uro, dype splittelser, kamp for vitenskapens rolle i samfunnet, ødeleggende naturkatastrofer, svekkelse av internasjonale institusjoner, redusert evne til å løse problemer på tvers av nasjoner, og erosjon av demokratiske institusjoner i mange land.

Dette rare året har du mer enn håndtert. Mange områder har du håndtert svært bra, og du og mange rundt deg har kommet langt med viktig arbeid. Men alt dette har selvfølgelig kommet med en kostnad, slik samtalen din med julenissen viste:

Du: «Jeg vil ha en magisk enhjørning til jul»

Julenissen: «Vær realistisk»

Du: «Ok. Jeg vil ha 15 minutter for meg selv hver dag for å drikke kaffen min varm og tisse i fred. ”

Julenissen: «Hvilken farge vil du ha på enhjørningen?»

Samtidig som du har bidratt så godt, har du tatt vare på barn og fulgt opp skolearbeidet deres, hatt dype bekymringer for dine eldre, undervist på nettet, administrert studenter eksternt, og jobbet med utilstrekkelige løsninger og utstyr som ikke var tilpasset. Kollegene dine var lenger unna, bare tilgjengelig via digitale kommunikasjonslinjer. Du kunne ikke «on-boarde» dine nye kolleger slik du skulle ønske. Du var ikke en del av verdenen, av virkeligheten, slik du pleide å være, du observerte den gjennom små skjermer og vinduer. Du visste ikke helt hvordan du skulle nå ut til venner, familie og kolleger, og de visste ikke helt hvordan du skulle nå ut til deg. Og kanskje du ikke var klar over at du trenger andre så mye som det viser seg at du gjør det. Vi har alltid hatt mennesker i våre liv – men kanskje vi har tatt dem for gitt?

Du har klart kriser og overganger, og alt som fulgte, inkludert en overgang over natten til digital arbeid og vesentlige endringer i studiemodellene, pedagogikken og evalueringsmetodene. Du er opplagt en tryllekunstner. Takk for bidragene dine, for å heie kollegaene dine fremover, for de riktige kommentarene når det var behov for dem, for humoren din og for ditt engasjement.

Men du bør også takke Fru Fortuna (eller Tyche, hvis du lener deg mot gresk tradisjon). Du vet at du er heldig. Vi er heldige. Noen ganger krever det litt innsats å huske det, og noen ganger føles det ikke så riktig som det burde. Likevel vet du at det er sant.

Vi er heldige på mer enn én måte. Vi har stabile jobber – når det går dårlig der ute i verden tar flere en videreutdanning (utdanningssektoren er til en viss grad motsyklisk). Men den største bonusen, den største gleden, er vel at vi jobber i institusjoner som har et eneste formål: å skape en bedre fremtid. Vi er her for å gjøre ting bedre. Vi motvirker det dårlige. Vi er motstandsbevegelsen 🙂 Vi endrer livene til tusenvis av unge mennesker. Hvert år. Og forskning gjør en forskjell – se bare de syntetiske vaksinene vi nå har fått.

Den eneste aktiviteten som definerer fremgang er kunnskap, vitenskap. Kunnskap er en nøkkelvaluta, og vi produserer den og vi handler med den. Vi skaper kunnskap gjennom vår forskning, og vi kommuniserer den gjennom våre studieprogrammer og publikasjoner. Og når vi ser på de lange linjene, ser vi at vi lykkes. Du lykkes.

Fru Fortunas fordelaktige blikk på deg og meg kommer med et ansvar. Et ansvar for å spre det gode videre. Spørsmålet vi bør stille oss når vi går inn i det nye året er hvordan vi kan gjøre det bedre. Velg et område fra FNs bærekraftsmål og spør deg selv hva du kan gjøre for å bidra mer til disse målene. Gjennom studier, gjennom forskning, gjennom annet arbeid. Det er vår utfordring for oss selv denne høytiden, å finne et svar på det.

Et nytt år? Ja takk! Fra min boble til din ønsker jeg deg det beste for det nye året. Må du få et år med mer søvn og en verden der folk atter en gang er mer enn piksler på en skjerm. Må alle dine problemer vare like kortvarige som nyttårsforsettene dine! Må alle meldingene du mottar være full av virusfrie klemmer og kyss! Må året fylle hjemmet ditt med glede, hjertet ditt med kjærlighet og livet ditt med latter! Må det nye året gi deg lykke, glede og fred (eller hvis du foretrekker det, penger, berømmelse og champagne)! Og dersom det fortsatt er jul når du leser dette, må eggedosisen dine bli tilsatt rikelig med rom!

Kort sagt, må det bli et fantastisk år for deg og dine nærmeste.

Først trykket i Khrono, 1/1, 2020 etter en lang pandemiperiode.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen