Fastpris på pensumbøker hindrer digital utvikling

Skal pensumlitteratur ha fastpris eller fripris? Vil fastpris ha negative konsekvenser for innovasjonsgraden for digitale norske lærebøker?

Dette er interessante spørsmål. Og viktige. I en artikkel i Khrono har bibliotekssjefen ved Kristiania, Mari Eeg, og jeg skrevet våre tanker om dette.

Og vi tror vi ikke bør ha fastpris på lærebøker. Med det har vi en annen mening enn det flere andre interessenter, inkludert Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Norsk studentorganisasjon (NSO) har uttrykt i Khrono.

Som alle interessante problemstillinger har denne flere dimensjoner. Tre av disse er: (1) høy innovasjonstakt for digitale norske lærebøker, (2) akseptable priser for smale fag, (3) styrke norsk som fagspråk.

Man kan velge å se på bare en av disse – det gjør jo svaret så mye enklere. Eller man kan prøve å finne et paretooptimalt svar, altså en løsning hvor hvor man ikke kan. forbedre enn av dimensjonene uten at en annen blir forverret.

Vi tror at for en slik løsning må vi gå bort fra fastpris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen