Disputas 13.12.2013: Therese Brovold – Forskergruppen Aldring, helse og velferd

Cand.san. Therese Brovold forsvarte sin avhandling for graden ph.d.:  Physical activity, exercise, health-related quality of life and physical function in older a dults after leaving hospital.

Hennes avhandling har fokus på at trening og fysisk aktivitet er nødvendig for eldre personer etter utskrivelse fra sykehus. Trening og fysisk aktivitet bør derfor inkluderes som en del av behandlingen slik at eldre mennesker kan mestre daglige aktiviteter uten hjelp fra det offentlige. I avhandlingen «Physical activity, exercise, health-related quality of life and physical function in older adults after leaving hospital” har Therese Brovold vist at økt fokus på fysisk aktivitet og trening var effektivt for å bedre livskvalitet, fysisk form og fysisk aktivitetsnivå hos eldre personer som har vært innlagt på sykehus. Gruppebasert intervalltrening eller styrketrening ledet av fysioterapeut gav størst bedring av fysisk form. Det var sterkere sammenheng mellom redusert fysisk form og livskvalitet enn antall sykdommer. Regelmessig fysisk aktivitet i eldre dager kan dermed bidra til god livskvalitet på tross av kroniske sykdommer.

Mangel på fysisk aktivitet er en viktig årsak til redusert fysisk form og livskvalitet hos eldre voksne som har vært innlagt på sykehus. Eldre personer som nylig er utskrevet fra sykehus har ofte et sammensatt sykdomsbilde med flere diagnoser og redusert fysisk form. God fysisk form er en viktig faktor for å kunne utføre daglige aktiviteter som å lage mat, handle, treffe familie og venner og delta i ulike fritidsaktiviteter.  Forskning viser at få dagers sengeleie og inaktivitet som følge av akutt sykdom eller skade reduserer muskelstyrke og utholdenhet. Dette kan få dramatiske konsekvenser for den enkelte ved at den fysiske formen som er nødvendig for å opprettholde selvstendighet i daglige aktiviteter reduseres, og hjelpebehovet øker.

Konklusjonen er blant annet at trening var trygt og effektivt under veiledning av fysioterapeut. Kartlegging av fysisk form og fysisk aktivitet bør gjennomføres under sykehusoppholdet for å fange opp personer som er i faresonen for økt hjelp i daglige aktiviteter.

 

Therese og veilderPhD stipendiat Therese Brovold sammen med veileder Astrid Bergland

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *