Helsekapital – eldre kvinner mener det er smart å ha
Forskergruppen Aldring, helse og velferd har nylig publisert en artikkel der helsekapital er et av kjernebegrepene som fremkommer fra intervjumateriale av hjemmeboende kvinner som er 90 år eller eldre. Disse kvinnene forteller om hvordan de forsøker å mestre og skape sammenheng i hverdagen sin. De er opptatt av å gjøre hverdagen begripelig, håndterbar og meningsfull.
Helsekapital omfatter ulike typer kunnskap og ferdigheter. For kvinnene som ble intervjuet var helsekapital knyttet til mentale ressurser, fysisk funksjon og miljøet rundt dem. De peker på viktigheten av å være i stand til å gjøre ting, ha relevant kunnskap og være i stand til å forstå og gjøre vurderinger basert på egne verdier og normer. De verdsetter det å kunne gå langt nok, lese bøker eller aviser, gjøre husarbeid og delta i kulturelle aktiviteter.
Kroppens funksjonsevne er grunnlaget for helsekapital, fordi kroppen danner grunnlag for forståelse og kunnskap om seg selv, andre og eget miljø. Kroppen forteller livshistorien din. Helsekapital har en positiv innflytelse på ytelsen og problemløsningsevne. Det å reflektere inngår i helsekapital. Å reflektere kan bety å ta tak i hva det vil si å være seg som en eldre person, foreta vareopptellinger mht sin personlige historie, egne ideer og antakelser om samfunn. Informantene mente dette hjalp dem med å få orden på livet og deres oppfattelse av samfunnet de levde i. Helsekapital har betydning for hvordan mennesker samhandler med hverandre og støtter hverandre. Det er viktig å ha folk som kan forventes å gi støtte og som deler de ressursene de har til rådighet.
Vi fant ut at helsekapital er relatert til deltakernes helse, forventninger, refleksjoner, ytelse, relasjoner og omgivelsene i hjemmet. En kvinne uttalte følgende: «jeg trenger å ha nok energi til ting som gjør livet mitt spesielt» og noen andre påpekte viktigheten av å være litt optimistisk og akseptere deres uunngåelige tap. Våre deltakere snakket om viktigheten av samspill med andre mennesker og å leve i sitt eget hjem. Våre funn tyder på at å bygge helsekapital krever refleksjon for å forstå hva vi allerede vet og for å utfordre etablerte praksiser, vaner og rutiner, tilpasse vår egen kapasitet i henhold til våre egne ressurser så vel som til de tilgjengelige ressursene i samfunnet. Disse kvinnenes historier illustrerer hvordan aldring kan være assosiert med utviklingen i samfunnet, og viktigheten av å vite hvordan du bruker teknologi, som for eksempel mobiltelefonen. Deltakelse i aktivitet gir en følelse av innflytelse og betydning.