Hverdagsrehabilitering

Prosjekt hverdagsrehabilitering ved Helseetaten, forskergruppen «Aldring, helse og velferd» ved HiOA og Norsk Selskap for Aldersforskning inviterer til seminar om funksjon. Foredragsholdere er  fysioterapeut Kenneth Hestethun Lie, Bydel Grünerløkka, spesialfysioterapeut PhD/forsker OUS, Elisabeth Bøe, ergoterapeut/stipendiat Linda Stigen og fagsjef Sunnaas sykehus HF / førsteamanuensis II ved HiOA Grace Inga Romsland

Hverdagsrehabilitering har nylig blitt tatt i bruk i kommunale helse- og omsorgstjenester i Norge. Basis for hverdagsrehabilitering er «å hjelpe personer til å gjøre ting selv, i stedet for å gjøre det for dem».

Målgruppen for hverdagsrehabilitering er eldre innbyggere som henvender seg til kommunen for første gang, eller tjenestemottakere av hjemmetjenesten som vurderes å ha rehabiliteringspotensial. Et vesentlig element er en tverrfaglig sammensetning av personal. Formålet kan beskrives som å øke kvaliteten ved å utnytte kompetansen maksimalt , og å utvikle et felles kunnskapsgrunnlag. Et annet viktig element er tidlig, intensiv innsats som gradvis trappes ned. Hverdagsrehabilitering er en kortvarig tjeneste med varighet på ca 1-2 måneder. For  tjenesteutøverne er det viktig å ha bevissthet om det politiske signalet «Dette kan vi ikke spare oss ut av- dette må vi utvikle oss ut av».  Siktemålet er å legge omsorgtjenestene om til «trening i stedet for pleie, selvhjelp ig stedet for hjemmehjelp» EU har i 2012 vektlagt «aktiv aldring » som en strategi for å sikre høyest mulighelsestandard og trivsel for sine eldre innbyggere. Norske myndigheters fremleggelse av stortingsmeldingen «Morgendagens omsorg» fokuserer på aktiv omsorg og hverdagsrehabilitering som en viktig utfordring og mulighet. Det oppfordres til å utvikle tjenester som støtter opp under forebygging , tidlig innsats og rehabilitering. Tilby tjenestemottagerne rehabilitering fremfor kompenserende tiltak!!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *