Oppgående, fornøgd og stø: Forebygging av fall en viktig samfunnsoppgave

Hver tredje person over 65 år eller eldre faller minst en gang pr år. Fallhendelser er den vanligste årsaken til skade blant eldre. 90 % av alle hoftebruddene skyldes fall. 20-30 % av de somfaller får redusert mobilitet og uavhengighet. I tillegg erfarer mange depresjon, frykt for nye fall, redusert tiltro til egen mestring, sosial tilbaketrekning og ensomhet til tross for “ingen skade”.

hand-588982_1920Å falle er ikke en naturlig del av å bli eldre: Det er systematiske forskjeller mellom de som faller og de som ikke faller. De som faller, har oftere enn de som ikke faller, erfart tidligere fall, har redusert gangfunksjon, redusert muskelstyrke, redusert evne til å reise seg fra stol, synsproblemer, flere sykdommer og større forbruk av flere medikamenter samtidig.

Det gode budskapet er risikoen for å falle kan reduseres ved å satse på følgende forskningsbaserte tiltak som:

  1. Opptrening hjemme: muskelstyrke, balanse og gåprogram
  2. Tai Chi gruppetrening
  3. D-vitamin (kun hos personer som har lavt nivå av vitamin D i blodet)
  4. Reduksjon av beroligende medikamenter
  5. Fallfeller i hjemmet (synsproblemer, eldre med et fall)
  6. Tverrfaglige, kombinerte tiltak, screening knyttet til helsesvikt og “fallfeller i miljøet”
  7. Pace-maker for fallere med en spesiell hjertelidelse
  8. Brodder når det er isete. Fra et kostnadseffektivt og folkehelseperspektiv perspektiv er trening alene mest effektivt.crampon-963424_1920

Behov for mer kunnskap

Det etterlyses forskningsbasert kunnskap om hvordan påvirke livskvaliteten til de som har erfart fall og om fallforebyggende tiltak blant hjemmehjelpsmottakere. 10. februar arrangerte PhD kandidat Marie Bjerk (veiledere professor Astrid Bergland og førsteamanuensis Therese Brovold) en ‘kick off workshop’ for PhD prosjekt «Falls and falls-prevention in older people receiving home- help services”. Hensikten med dette prosjektet er å utforske om hjemmehjelpsmottakere som har erfart fall og deltar i et forskningsbasert treningsprogram får bedre livskvalitet og fysisk funksjon.  I tillegg gjøres analyser for å evaluere om intervensjonen fører til helseøkonomiske gevinst. Følgende kommuner deltar i prosjektet: Rælingen, Sørum. Lørenskog, Skedsmo, Frogn og Bærum

Les mer i følgende oversiktsartikler: Bergland A. Fall risk factors in community-dwelling elderly people og Gillespie et al. (2012) Interventions for preventing falls in older people living in the community. Interventions for preventing falls in older people living in the community.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *