Depresjon ved demens og fysisk funksjon– en helsefaglig utfordring
En ny masteroppgave med tittel «Fysisk funksjon og depresjon hos sykehjemsbeboere med demenssykdommer» er skrevet av fysioterapeut Linda Aimée Hartford Kvæl, forskergruppen ‘Aldring, helse og velferd’. I masteroppgaven stadfester Kvæl at omtrent 80% av de som bor på sykehjem har en demenssykdom og mange utvikler depresjon i tillegg til en svært stillesittende tilværelse.
Hensikten i masteroppgaven var å beskrive fysisk funksjon og depresjon hos sykehjemsbeboere med demenssykdommer. En annen hensikt var å undersøke sammenhengene mellom depresjonssumskår og nivåer av balanse, muskelstyrke, mobilitet og dagliglivets aktiviteter. Den tredje hensikten var å undersøke sammenhengene mellom de med depresjon og nivåer av balanse, muskelstyrke, mobilitet og dagliglivets aktiviteter.
Studien er basert på 170 sykehjemsbeboere med demenssykdommer som ble inkludert i doktorgradsarbeidet til Elisabeth Wiken Telenius og viser at sykehjemsbeboere med demenssykdommer er en heterogen gruppe med hensyn til nivå på fysisk funksjon og depresjon.
Resultatene fra masteroppgaven viser at basert på anbefalte grenseverdi (cutoff) på ≥ 8 på med Cornell Depresjonsskala var det 23,5% av deltakerne som ble klassifisert som deprimerte. Resultatene avdekket signifikante sammenhenger mellom skår på Cornell Depresjonsskala og Bergs Balansetest, muskelstyrke i underekstremitetene målt med ‘Chair Stand Test’ samt maksimal ganghastighet. Bedre skår på de fysiske testene var assosiert med mindre grad av depresjon. God muskelstyrke og balanse samt høy ganghastighet viste i denne studien signifikant samvariasjon med færre depressive symptomer. Basert på studiens funn, og at forskning viser at fysisk aktivitet har en positiv effekt på fysisk funksjon og livskvalitet hos sykehjemsbeboere med demens- sykdommer, er det glade forskningsbaserte budskapet at tiltak som fysisk aktivitet vil være positivt for denne gruppen!
Et inspirerende forskningsbasert budskap basert på forskergruppens kvalitative studie «Increased self-efficacy: the experience of high-intensity exercise of nursing home residents with dementia – a qualitative study» er at sykehjems beboere med demens sykdom har positive erfaringer med trening og at trening øktet deres tiltro til egen mestring. Videre viser en kvantitative studie fra forskergruppen presentert i artikkelen «Effect of a High-Intensity Exercise Program on Physical Function and Mental Health in Nursing Home Residents with Dementia: An Assessor Blinded Randomized Controlled Trial» at funksjonell trening av høy intensitet bedre balanse og muskelstyrke så vel reduserer apatiskår til sykehjemsbeboere med demens sykdom. Oppfordringen er: Ta i bruk forskningsbasert kunnskap!