Ny publikasjon «Enjoyable company in sharing stroke experiences; – lifestyle groups after stroke»

Anne Lund

Anne Lund

Førsteamanuensis Anne Lund, forskergruppa Aldring helge og velferd, og hennes medarbeidere har nylig publisert artikkelen «Enjoyable company in sharing stroke experiences; – lifestyle groups after stroke».

Forskere peker på at mennesker med mild til moderat slag vil oppleve endringer i evnen til å utføre hverdagslige aktiviteter. Gruppeintervensjoner kan være  hensiktsmessig i rehabilitering.

Målet med denne studien var å undersøke hvordan deltakerne var involvert i personstøttede livsstilsgrupper etter slag. Konseptet med livsstilsgrupper har blitt utviklet av ideer om brukerorientering, betydningen av peerutvekslinger,  deling av nyttige ideer og mulige løsninger. Det overordnede målet med livsstilgruppene var å fremme trivsel, yrker og sosial deltagelse for personer etter å ha erfart slag. Basert på intervjuer av eldre voksne som hadde erfart slag og hadde deltatt i livsstilsgrupper fant forskerne blant annet at deltakelse hadde positiv betydning knyttet til å dele opplevelser knyttet til å erfare slag, kunnskapsdeling og felles refleksjon over egen verdi. Gjennom å gjøre gruppearbeid skapte de ulike måter å være, tilhøre og bli, adressere utvikling av strategier for å gjenvinne selvtillit og en følelse av selvstendighet, og for å tilpasse seg hverdagens etter slaget. Forekser konkluderte med at deltakerne var aktive bidragsytere i gruppene og presset hverandre og seg selv om involvering i meningsfylte aktiviteter. Denne aktive deltakelsen brakte deltakernes ressurser i fokus og i motsetning til negative oppfatninger av mennesker etter slag. Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *