Bøker
Her finner du informasjon om bøker jeg har skrevet eller som jeg har bidratt i.
Den første boken jeg skrev, heter «Pappa´n min er syk i tankene sine, og handler om hvordan det er å være barn når man har en pappa som er alvorlig psykisk syk. Den inneholder en voksenveileder bak i boken og spørsmål underveis i teksten for å involvere barnet.
Informasjon om boken (Gitt ut på Fagbokforlaget):
Sammen med flere andre hadde jeg gleden av å bidra både med fagessays og dikt i en bok om unge omsorgsgivere:
I for store sko er en tekstsamling om barn i omsorgsroller.
Hvor går grensen før barns oppgaver hjemme blir en belastning? I denne boken møter du ti unge voksne som har vokst opp med foreldre som av ulike årsaker har hatt behov for støtte i voksenrollen. De har forskjellige historier, men felles for dem er at de har påtatt seg omsorgsoppgaver som normalt hører til voksne.Barns opplevelser av å være omsorgsgiver er langt fra identiske. Det er derfor avgjørende å finne frem til det enkelte barns behov for å kunne gi familier som strever tilpasset og nødvendig oppfølging.I for store sko er en tekstsamling som gir et innblikk i krevende livssituasjoner og hvilke behov unge omsorgsgivere har for støtte. En fellesnevner er ønsket om å bli sett og hørt! Boken er relevant for alle som kan bidra til å gjøre barns hverdag enklere, men er spesielt rettet mot fagpersoner innen pedagogikk, helse og sosial, samt myndigheter og beslutningstakere. Den er også aktuell som tilleggslitteratur på studier i pedagogikk, helse- og sosialfag
Min andre fagbarnebok handler om å være barn når en forelder får kreft. den er også gitt ut på Fagbokforlaget, og har voksenveileder og snakkebobler for å inspirere til dialog underveis.
Min tredje og foreløpig siste fagbarnebok kom på Gyldendal Akademisk i 2015. Den handler om barn når foreldre har problemer med bruk av alkohol og beroligende medisiner.
Barn er pårørende også i akuttsituasjoner. Jeg er veldig stolt av å ha vært pådriver for at spørsmål om det er barn tilstede på hentestedet er blitt et spørsmål på alle kort i den nye versjonen av Medisinsk Index for Nødmeldetjenesten. Før dette skjedde, var jeg opptatt av å forsøke å gi råd og tips til alle som møter barn i akuttsituasjoner gjennom en håndbok jeg skrev på Hertervig forlag om nettopp barn som pårørende i akuttsituasjoner. Den har jobbet i to opplag, og andre opplag har også kapitler om barn som pårørende ved pågripelse og barn som pårørende ved selvmord.
Jeg har også i mange år vært opptatt av kommunikasjon, og har også skrevet en liten håndbok om kommunikasjon for folk som jobber i førstelinjen, spesielt med tanke på møter med mennesker med psykiske lidelser.
Etter å ha arbeidet med barn som pårørende i mange år, hadde jeg lyst til å lage en introduksjonsbok til temaet som kunne passe for alle som møter barn som er pårørende. Boken «Når barn er pårørende» kom på Gyldendal i 2018, og passer for foreldre, helsepersonell og andre i hjelpetjenesten og alle voksne som bryr seg om hvordan barn har det.
Etter at jeg skrev boken, var jeg blant annet gjest i Fagbokpodden for å snakke om temaet. Her kan du høre episoden: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fshows.acast.com%2Ffagbokpodden%2Fepisodes%2Fanne-kristine-bergem&psig=AOvVaw2fDrmFSALnK_lBXPQbWlqT&ust=1586077830726000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjhxqFwoTCMCawcG2zugCFQAAAAAdAAAAABAM
Det har også blitt bidrag i noen andre i bøker i løpet av de siste årene. Boka «Rusomorg i praksis» ble gitt ut av Retretten i 2014. Jeg har bidratt med et lite kapittel i den.
I boka «Gi meg et smil» har forfatteren skrevet om sin oppvekst med en søster med autisme. Jeg har fått lov å bidra med en fagdel bak i boken. Den er utgitt på Hertervig forlag.
I forbindelse med jubileet til NaHuKel i Asker, ble jeg invitert til å skrive et kapittel om kunst og psykisk helse i en jubileumsbok. Boken bel gitt ut i 2019.
KLP ga i 2019 ut boken «En stor takk» til alle hverdagshelter. To av diktene mine er med i boken.
Etter å ha skrevet dikt i noen år, valgte jeg å gi ut en diktsamling på eget forlag i 2019. Boken er et samarbeidbeidsprosjekt med Merete Nesset, som står bak fotografiene i boken.
Jeg har også vært fagredaktør for boka «Kroppen i psykoterapi» som kom på Gyldendal Akademisk i 2016.
Tidsskriftet Michael nummer 23/2019 var en bok utgitt i forbindelse med NaKuHel sitt 25 års jubileum. Der bidro jeg med et kapittel om Kunst og psykisk helse.https://www.michaeljournal.no/i/2019/12/Kunst-og-psykisk-helse