Kategorier
Ukategorisert

Nye boliger for Oslos eikebiller

Et gammelt, hult eiketre er som en borg –med et yrende samfunn innenfor de beskyttende murene av hard eikeved.  I en eneste eik kan vi finne flere levende individer enn det bor mennesker i Oslo by tilsammen. Minst 1500 ulike arter lever på eik. Mange av dem er spesialister som ikke kan leve så mange andre steder enn i hule trær. Derfor er mange av dem på rødlisten.

Gamle eiketrær som har stått åpent til, for eksempel i hager, i alléer og i byer, får mye sol og blir ofte ekstra gode boliger for insekter. Men bytrærne våre hugges ned over en lav sko. Store gamle trær, fulle av liv, taper kampen om plassen mot veksten i byene, og når de deiser over ende forsvinner et levende økosystem.

Vårt prosjekt handler om å teste ut om vi klarer å lage en ny bolig for disse krypene som blir bostedsløse når de hule eikene blir hugget ned. Ikke som en unnskyldning for å kunne hugge flere hule eiketrær, men som et langtidskrisesenter, hvor billene kan bo mens de venter på at dagens store og sterke eiker skal begynne å dø og bli hule?

Vi laget to varianter av eikebillenes nye boliger– En som står på bakken, en kubikkmeter stor, og en mindre, som henger oppe i et tre, på ca. 70 liter. Kom og besøk dem, på Blindern eller på Ås!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *