Digitale familiepraksiser: Familie, slektskap og medborgerskap (OsloMet)
Vi er interessert i prosjekter som ønsker å bruke digitale arkiver og registre, nettsider, apper, stamtavler, sosiale medier, tekstmeldinger eller andre digitale redskaper i konstruksjon og opprettholdelse av familier og familietilhørighet. Disse kildene kan utgjøre hele materialet, eller kombineres med intervjuer, observasjoner eller andre datakilder.
Prosjektene kan studere forholdet mellom familie, slektskap og medborgerskap på måter som studenten selv er interessert i, eller bruke tema som vi foreslår.
Mulige tema
Familiepraksiser hvor menneskers egne studier av slektskap inngår: Slektsgranskning, stamtavler og lengsel etter tilhørighet (røtter) og identitetsforankring, herunder søk etter eget biologiske opphav.
Den økte interesse bruk av DNA i identifisering av biologiske foreldre, for å oppfylle arverettigheter og sosiale rettigheter (eks. statsborgerskap) eller for å svare på helsespørsmål om genetisk nedarvede sykdommer
Biologi, surrogati, kunstig befruktning, fostring eller adopsjon: Retten til å få barn? Her kan også rett til å være anonym vs. rett til å vite diskuteres. Eller man kan problematisere evige spørsmål som hvem som er barnets rettmessige far eller mor?
Opprinnelsens og slektskapets betydning for selvforståelse og mulighet for å delta på viktige livsarenaer, samfunnsmessige og sosiale.
Praksiser for å skape, støtte og opprettholde familier, familierelasjoner og familieidentiteter, eller skape nye
Former for digital kompetanse, som kan bidra til nye former for sosial ulikhet, forsterke eksiterende ulikheter, eller det kan føre mennesker tettere sammen, styrke eksisterende eller lage nye relasjoner og forbindelser
Hvordan ideer om hva familie er, bør være eller hva som er gode og legitime familiepraksiser, blir skapt, formidlet eller opprettholdt i det digitale.
Digitale praksiser for å skape, støtte og opprettholde familier, både innenfor og på tvers av generasjoner og sosiale grupper, eller på tvers av landegrenser.
Nye familiekonfigurasjoner i vår tid: Hvem blir familie? Hvem er familie? Hvordan blir familien til?
Vi ønsker altså prosjektideer som bruker ovennevnte kilder, og kaster lys over digitale praksiser som kan gi ny kunnskap om ulike forbindelser mellom familie, slektskap og medborgerskap. Spørsmålene vi foreslår åpner for en rekke teoretiske perspektiver. Vi ønsker at studenten skal ha en forestilling om hen ønsker å studere digitale praksiser som handlinger, eller om det er de strukturelle forutsetninger, teknologi eller lovverk som har betydning for disse praksisene man ønsker mer kunnskap om. Kanskje er det historiske endringer over tid som fanger interessen, eller ulikheter mellom sosiale grupper? De endelige valg rundt de teoretiske rammene rundt studien kan og bør diskuteres med veileder.
Dette er noen ideer for hvor en kan starte og forslag en kan gå videre med, eller bruke til inspirasjon for andre prosjektideer. Vi er åpne for å diskutere ideer og bidrar gjerne med å gjøre ideene dine forskbare.
Passer for
Hvis vi får en gruppe på 2 -4 studenter som er interessert, vil vi lage en felles prosjektgruppe som kan ha stort utbytte av hverandre og felles veiledninger
Prosjektene passer godt til master i Familiebehandling, men er også aktuelle for masterene i Sosialt Arbeid, Barnevern, Barnevernsarbeid og Nordic Social Policy and Global Sustainable Development
Kontaktperson
For mer informasjon kan du ta kontakt med Randi Wærdahl randi.wardahl@oslomet.no