Fattigdom og sosial eksklusjon i Norge sett i et livsløpsperspektiv (OsloMet/NOVA)

Introduksjon

Prosjektet undersøker fattigdom og sosial eksklusjon i Norge, med særlig fokus på kritiske overganger i livsløpet, f.eks. skole-arbeid og arbeid-pensjon. Det belyser hvordan tilgangen til sosiale ytelser og tjenester påvirker slike overganger, og når velferdsstaten eventuelt svikter. Studien inngår i et større europeisk forskningsprosjekt, EUROSHIP. Gjennom kvalitative livsløpsintervjuer med unge, midaldrende og gamle (32 personer i alt) belyser studien hvordan utdanning, arbeid, familie, frivillige organisasjoner og sosialpolitiske tiltak former enkeltpersoners liv, men også hvordan enkeltpersoner og grupper klarer å bryte ut av sosiale begrensninger og utfordrende situasjoner.

Mulige tema og problemstillinger

Det går an å se på forholdene for enkeltgrupper, unge, midaldrende, gamle, etniske minoriteter og personer med funksjonshemming, og det går an å sammenlikne på tvers. Det anbefales å se på et underutvalg, da materialet er omfattende. Man kan anlegge teoretiske perspektiver som f.eks. resiliens, sosiale nettverk eller livsløpsteori. Videre kan man forsøke å identifisere hvordan velferdstjenester fremstår i fortellingene til de intervjuede.

Tilgjengelige data

Materialet inneholder 28 transkriberte og anonymiserte intervjuer (på norsk). Det er videre laget omfattende sammendrag (på engelsk) av samtlige 32 intervjuer. Intervjuene ble gjennomført 2021-2022. De unge som ble intervjuet er født 1990-1995, de midaldrende, 1975-1980, og de gamle, 1945-1950.

Aktuelt for

Særlig aktuelt for studieretning Sosialt arbeid, Nordic Social Policy and Global Sustainable Development

Antall studenter: 5

Vi er

Rune Halvorsen (OsloMet), Mi Ah Schøyen (NOVA), Ariana Fernandes Guilherme (OsloMet), Ivan Harsløf (OsloMet)

Kontaktperson

Ta kontakt med Ivan Harsløf hvis du er interessert eller om du har noen spørsmål til prosjektet: ivaha@oslomet.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *