Studenter og ansatte ved ABI i internasjonalt prosjekt gjennom Blended Intensive Programme (BIP).

For første gang noensinne har ABI, sammen med Fakultet for samfunnsvitenskap, deltatt i et Blended Intensive Programme (BIP). Men hva er egentlig en BIP?

På bildet: Mikael Loke Hauge, Jamie Johnston, Therese Dagestad, Martin Ruud-Meli, Tine Lodberg Frost, Maria Buene og Signhild Opheim

BIP (Blended Intensive Programmes) er internasjonale prosjekter som kombinerer korte, fysiske utvekslingsopphold med digitalt samarbeid, delfinansiert gjennom Erasmus pluss-programmet. Dette gjør at studentene får oppleve det beste fra to verdener – både fysisk samvær og fleksibel digital undervisning.

Denne gangen hadde BIP-en temaet “AI for information professionals”, og ble ledet av Fakultet for journalistikk, informasjon og bokstudier (WDIB) ved Universitetet i Warszawa. I tillegg til OsloMet deltok Hochschule Hannover (Tyskland), Sofia Universitet St. Kliment Ohridski (Bulgaria) og Universitetet i Vest-Attika (Hellas) – totalt fem universiteter med både undervisere og studenter var involvert.

Digitalt samarbeid: Testing av KI-verktøy i fire team

I den digitale delen jobbet studentene i fire blandede team med å teste kunstig intelligens (KI)-verktøy. Tine Lodberg Frost og Jamie Johnston ledet Team A, sammen med de lærerne fra Tyskland. Teamets fokus lå på “creation, retrieval and assessment” med mål om å undersøke hvordan KI-verktøy muligens kan skape og opprettholde bias. Studentene fikk flere utfordrende oppgaver å løse, og til slutt presenterte de sine resultater. De norske studentene var fordelt på de ulike teamene i denne digitale delen.

Fysisk samling i Warszawa: Virtuell guide for Erasmus-studenter

10.–16. mai reiste Tine og Jamie sammen med studentene til Warszawa for den fysiske delen av programmet. Hovedoppgaven var å lage en virtuell guide for Erasmus-studenter som skal bruke Universitetet i Warszawas bibliotek (BUW) og samtidig få mest mulig ut av studentlivet i byen. I arbeidet med guiden brukte studentene ulike KI-verktøy på kreative og effektive måter.

Hva jobbet teamene med i Warszawa?

  • Team A: Kartla transportmuligheter i Warszawa som ble presentert i et slideshow, samt en prototype til en nettside som ble laget i etterkant. Informasjonen ble presentert på en lett tilgjengelig og visuelt oversiktlig måte.
  • Team B: Fokuserte på utdanning og universitetsbibliotek, med en grundig presentasjon og en flyer tilpasset Erasmus-studenter, inkludert QR-kode til hele presentasjonen.
  • Team C: Utforsket underholdningstilbud i Warszawa, evaluerte ulike KI-verktøy og utviklet en nettside med en AI-chatbot som guider brukere gjennom underholdningsmuligheter i byen.
  • Team D: Hadde mat som tema, og lagde en AI-generert video med oversikt, en kort presentasjon, en «bucket list» over de 10 beste rettene å prøve, samt et kart for å finne lokale restauranter.
Alle deltagere ved Universitetet i Warszawas bibliotek (BUW). Foto: BUW

Faglige høydepunkter og sosialt samvær

I tillegg til studentenes arbeid holdt hvert universitet en keynote-presentasjon. Jamie og Tine bidro med hver sin:

  • Tine: “Norwegian libraries and archives’ use of AI to create user services”
  • Jamie: “LAMs, Sustainability and AI: Shaping inclusive cultural heritage narratives”

Alle BIP-deltakerne fikk også en interessant omvisning i universitetsbiblioteket og en spennende guidet tur i Warszawa. Både den digitale og den fysiske delen av BIP-en var svært lærerik for både studenter og undervisere. Deltagerne etablerte nye vennskap og nettverkpå tvers av land, og mange tok med seg inspirasjon hjem fra oppholdet.

Les og de tyske studentenes blogg om turen: https://f3international.wordpress.com/

Fire kloke menn ruver over Universitetet i Warszawas bibliotek (BUW), og den gamle kortkatalogen har fått hedersplass midt i lokalet. Foto: Tine Frost
Takhagen på Universitetet i Warszawas bibliotek (BUW). Foto: Tine Frost