Litteraturoversikt for masteroppgaven (OsloMet)

For deg som enten vil gjøre en litteraturgjennomgang som masteroppgave eller lære hvordan man oppsummerer litteratur som er relevant for masteroppgaven.

Innledning

Prosjektet Litteraturoversikt for Masteroppgaven (LfM) er for masterstudenter som vil jobbe med å oppsummere litteraturen som er relevant for masteroppgaven. Prosjektet forutsetter at du velger et 10-vekttalls valgemne som går over hele høstsemesteret (SN4500/SIW4500, Research Training: Programplaner og emneplaner – Student – minside).

Før høsten vil prosjektbeskrivelsen din for masteroppgave være godkjent og det er masteroppgaven din du skal jobbe med i prosjektet. Noen av dere vil skrive en masteroppgave som er en ren litteraturstudie, og da er kurset relevant for hele masteroppgaven. Andre vil oppsummere tidligere forskning som er relevant for oppgavens problemstilling i et innledningskapittel. I begge tilfeller vil oppsummeringen av forskningen være særlig relevant for analysedelen av masteroppgaven.

Hvordan jobber vi?

I prosjektet Litteraturoversikt for Masteroppgaven inngår du i en gruppe der dere sammen lærer å reflektere over hverandres litteratursøk, kritiske vurdere og oppsummere forskningen. Vi veksler mellom forelesning, gruppearbeid og plenumsdiskusjoner. Prosjektet hjelper deg med å svare på spørsmålene «Hva vet vi om dette emnet?» og «Hva tilfører studiet mitt eksisterende kunnskap?». Dermed har du også lagt et godt grunnlag for ditt analysekapittel.

Prosjektet gir deg kunnskap om og ferdigheter til å velge hva slags type litteraturgjennomgang du vil skrive, oftest en variant av «aggregative review» eller «interpretive review», eventuelt en kombinasjon. Søket etter litteratur fremstilles via et PRISMA-inspirert flyt-diagram der du lærer å fremstille den inkluderte litteraturen på en eksplisitt og transparent måte. Dette hjelper deg også til å fokusere problemstillingen din, identifisere den mest relevante litteraturen og teoretiske perspektiver, og til å utarbeide en eventuell intervju-guide. De som skriver en ren litteraturstudie vil få et godt grunnlag for å lage evidenstabeller. Arbeidskravet blir å utarbeide et PRISMA-inspirert flytdiagram, mens eksamen blir å skrive et utkast til innledning av masteroppgaven (maksimum 15 sider). Alle studenter får skriftlig tilbakemelding på innledningskapittelet (eksamen).

Hvis du ønsker å skrive en ren litteraturstudie som masteroppgave, men er usikker på hvilket tema du skal skrive om, så stiller jeg gjerne som veileder på en oppgave som oppsummerer forskning som anvender politikkperspektiver på konkrete (empiriske) tilfeller. Dette gjelder perspektivene “What’s the problem represented to be?”(Bacchi & Goodwin, 2016) , “Wicked problems” (Rittel & Webber, 1973), «The Advocacy Coalition framework» (Sabatier, 2007), «The Multiple Streams Approach» (Kingdon, 1984), «The policy cycle» (Jann & Kai, 2007), «Incrementalism/The science of muddling through”(Lindblom, 1979), eller “Punctuated Equilibrium” (Baumgartner et al., 2018). Jeg vil også vurdere å veilede studenter som har gode argumenter for å oppsummere forskning på andre perspektiver. Send meg i så fall en epost via simoinn@oslomet.no.

Data og metode

Data er tilgjengelig via Universitetsbiblioteket og digitale databaser på OsloMet, samt litteratur tilgjengelig på internettet.

Hvorfor skrive en litteraturoversikt

Tolkninger av oppsummeringer av forskning er en kunnskap som arbeidslivet i økende grad trenger etter hvert som kunnskapsbasert politikk brer seg. Spesielt vil dette gjelde studenter som ønsker å søke jobber i kunnskapsorganisasjoner, som universiteter, direktorater, internasjonale organisasjoner som WHO, eller frivillige organisasjoner i Norge. Dere lærer også fordelene ved å jobbe systematisk, får oversikt over feltet, og svare på hva en studie kan tilføre eksisterende kunnskap på feltet. Dere vil forstå mye mer om hva som skal til for å kunne publisere i internasjonale tidsskrifter.

Aktuelt for alle studieretninger

Kontaktperson

Simon Innvær – simoinn@oslomet.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *