Få med foredragene du gikk glipp av på RE:Barents avslutningsarrangementer

RE:Barents-prosjektet gjennomførte to arrangementer i november, ett i Alta den 11. november og ett i Kautokeino den 12. november 2024. Hvis du gikk glipp av arrangementene eller har lyst til å høre foredragene én gang til: Her kan du laste ned foredragene med forskningsresultater fra prosjektet.

Vi starter med videoene fra formidlingsseminaret i Alta. Programmet for seminaret finner du her.

Vigdis Nygaard (NORCE Research) fortalte i sitt åpningsforedrag om kommunesamarbeid mellom Norge og Russland i Barentsregionen (se rapport) og spesielt om samarbeidet mellom Alta og Apatity på Kolahalvøya:

Se også Vigdis sin kronikk om dette samarbeidet i Altaposten.

Jørn Holm-Hansen fra NIBR spurte i sitt foredrag, basert på en gjennomgang av evalueringer av det norsk-russiske samarbeidet i Barentsregionen i perioden fra 2000, om vi nordmenn har vært naive når det gjelder hva vi trodde skulle komme ut av samarbeidet.

Marthe Handå Myhre og Aadne Aasland, også NIBR-forskere, presenterte funn fra en ny spørreundersøkelse om nordmenns holdninger til Russland, russere og norsk russlandspolitikk med fokus på eventuelle forskjeller mellom folk i Sør- og Nord-Norge.

NORCE Research-forsker Bård Kårtveit la fram funn fra sitt forskningsarbeid om følgene av Russlands krig i Ukraina for Kirkenes som en grenseby.

Dagen etter, den 12. november, var forskerne installert i Kautokeino, og tema for arrangementet der var samisk samarbeid over den norsk-russiske grensa. Program for arrangementet finner du her.

Mikkel Berg-Nordlie, forsker ved NIBR, holdt foredraget «Fra vinter til vår og tilbake igjen: Samisk samarbeid over Jernteppet i et historisk perspektiv»:

Aurora Xiao Nicoline Ressler, som har tatt mastergraden sin på OsloMet i tilknytning til Re:Barents-prosjektet holdt foredraget «Helsesamarbeidet mellom Kárášjohka og Lujávv’r» basert på sin masteroppgave:

Under begge arrangementene var det paneldiskusjoner og spørsmål og kommentarer fra salen.

Her finner du publikasjoner og annen formidling fra prosjektet – og mer vil komme! RE:Barentsprosjektet fortsetter til slutten av februar 2025.

Ferske RE:Barents-funn om russlandsholdninger i nord

Av Marit Jacobsen, Barentssekretariatet

Forsker Aadne Aasland ved NIBR (OsloMet) la fram resultatene av NIBRs siste spørreunderundersøkelse på Vadsø bibliotek 30. oktober og inviterte til diskusjon og samtale om funnene.

Hensikten med undersøkelsen var å finne ut hva nærheten til Russlands grense har å si for nordmenns holdninger til Russland, russere og norsk Russlandspolitikk. Som utgangspunkt for spørreundersøkelsen har forskerne lagt vekt på myten som med ujevne mellomrom har blitt presentert, om at mennesker i Øst-Finnmark har andre relasjoner til Russland og at de kanskje derfor har en mer «naiv» holdning til landet.   

Forskerne delte respondentene inn i tre geografiske områder: Sør-Norge, Nord-Norge og Øst-Finnmark.

Og for å ta konklusjonen med en gang: svarene viser at denne ‘Nord-Norgemyten’ ikke får støtte.  Tvert imot er det små forskjeller mellom Sør- og Nord-Norge/Øst-Finnmark. Generelt for alle, er det er et ønske om et godt naboforhold med Russland, men stor skepsis til det russiske regimet og stor støtte til Ukraina.

På noen områder skiller likevel Øst-Finnmark seg ut: Det er en høyre andel mennesker som i stor grad følger med nyheter om Russland (38%), og det er også mange flere som oppgir at de har vært i Russland (45% svarer «flere ganger»). Samtidig viser undersøkelsen at det er ganske unisone svar fra hele landet på spørsmålet om Russlands invasjon av Ukraina har ødelagt Norges forhold til Russland for flere generasjoner framover (86% i Nord-Norge og Øst-Finnmark, 81% i Sør-Norge).

På samme måte er det stor enighet i Norge om at det er viktig å skille mellom det russiske regimet og vanlige russere. Hele 95 % av respondentene i Øst-Finnmark svarte helt eller delvis enig på dette.

Noen av svarene kan høres litt paradoksale ut. På den ene siden er folk i Øst-Finnmark litt «strengere» når det kommer til å bryte diplomatiske forbindelser med Russland og la være å sette opp russiske teaterstykker nå. På den annen side var bare 64 % helt eller delvis enig i at Norge bør forby anløp av russiske fiskefartøy i alle norske havner. Her var de tilsvarende tallene for Nord-Norge som helhet 72% og Sør-Norge 82%.

I debatten med publikum etter presentasjonen (ledet av Elita Cakule i KS) ble disse resultatene forsøkt forklart ved at stans i alt samarbeid med Russland har direkte betydning for lokalsamfunn i nord sin økonomi og nødvendige arbeidsplasser. Den ellers strenge holdningen til å kutte diplomatiske bånd ble blant annet begrunnet i en slags følelse av svik av Russland etter mange år med vesentlige forsøk på å skape en godt og fredelig grenserelasjon.  Over 90% av respondentene i hele Norge var helt eller delvis enige i at dagens Russland utgjør en trussel mot verdensfreden.

 Konklusjoner:

Resultatene viser at det er små forskjeller mellom Nord- og Sør-Norge når det gjelder holdninger til Russland. Her er noen av hovedfunnene:

  • Interesse for Russland: Folk i Øst-Finnmark er mer interessert i Russland og russiske forhold sammenlignet med folk i Sør-Norge. I Øst-Finnmark er det færre som er usikre på sin interesse for Russland (1%) sammenlignet med Nord-Norge (4%) og Sør-Norge (9%) 1
  • Holdninger til Russland: Det er et ønske om gode naboforhold med Russland i hele landet, men det er stor skepsis til det russiske regimet. Det er også stor støtte til Ukraina, og russisk propaganda har liten virkning i Norge.
  • Historisk kontakt: Historisk sett har det vært mer kontakt med Russland i Nord-Norge, spesielt i Øst-Finnmark, på grunn av nærhet til grensen og samarbeid etter Sovjetunionens fall.

RE:Barents at Nordnorske Europadager

The RE:Barents project was well represented, and the RE:Barents partners co-organisers of the event “Nordnorske Europadager” (European days in Northern Norway), which this year had events in Narvik (24 October), Tromsø (29 October) and Vadsø (31 October). KS organised three panel discussions on the theme “Can international cooperation contribute to strengthening national security and local development in Northern Norway?”, all chaired by RE:Barents participant from KS Elita Cakule.

In the panels in Tromsø and Vadsø RE:Barents researcher Vigdis Nygaard (NORCE Research) presented and discussed lessons learnt from Norwegian-Russian municipal collaboration in the Barents region (see report). The photo shows the lively discussion in Vadsø (from left Elita Cakule and Elisabeth Søhoel (both KS), Vigdis Nygaard, Jørgen Holten Jørgensen (Municipal Director in Tana municipality) and Marit Jacobsen (Barentssekretariatet and also RE:Barents participant). At a side event in Vadsø (see own post) NIBR researcher Aadne Aasland presented findings from a recent RE:Barents survey on Norwegians’ attitudes towards Russia, Russians and Norwegian Russia policy, comparing findings from Southern and Northern Norway, with a special focus on Eastern Finnmark, followed by comments and debate.

Endringer i holdninger til Russland, russere og norsk russlandspolitikk 2022-2024

Nytt kortnotat fra RE:Barentsprosjektet med resultater fra spørreundersøkelser gjennomført i 2022 og 2024 som viser nordmenns endringer i holdninger til Russland, russere og norsk russlandspolitikk i perioden.

Hovedfunn: Stor grad av stabilitet; nordmenn er skeptiske til det russiske regimet, støtter Ukraina i krigen, er blitt mer mistenksomme overfor russere, men skiller klart mellom regimet og vanlige russere. Noe mer usikkerhet (flere svarer ‘vet ikke’).

Fra vår til vinter — og videre? Samisk samarbeid over den norsk-russiske grensa

Thon Hotel Kautokeino, møterom Varri, tirsdag 12. November kl. 09:30-14:00

Siden Den kalde krigens dager har samer forsøkt å samarbeide på tvers av Jernteppet. Fra 1980-tallet av ble mulighetene stadig bedre, men de siste ti årene har det stramma seg til igjen, og i 2022 kollapsa forholdet mellom øst og vest. Hvor går vi herfra?

«Fra vår til vinter – og videre?» er del 2 av RE:Barents-prosjektets avslutningsseminar (for del 1, se her). Forskerne som har arbeidet i prosjektet inviterer til et åpent seminar der de vil formidle resultater, svare på spørsmål, og gi mulighet til å diskutere sjølve forskningstemaet.

På Thon hotell 12. november inviterer vi altså til en åpen samtale om hva det samiske samfunnet og Barentssamarbeidet har fått til i løpet av tiårene med åpenhet og samarbeid i forholdet mellom øst og vest, dagens situasjon, og hva som er utsiktene for framtidig samarbeid.

På programmet står blant anna NIBR-forsker Mikkel Berg-Nordlie (aktuell med boka «En kort introduksjon til samenes historie») som skal sette Jernteppe-kryssende samisk samarbeid inn i et historisk perspektiv, og Aurora Xiao Nicoline Ressler som har skrevet en master om helsesamarbeidet Kárášjohka-Lujávv’r. Det blir dessuten en paneldebatt mellom ulike deltakere samisk samarbeid på tvers av grensa.

Seminaret går fra 09:30 til 14:00 på tirsdag 12.11. Seminaret og seminarlunsjen er gratis, og ingen påmelding er nødvendig.

Seminaret tolkes mellom nordsamisk og norsk. Deltakere som vil benytte tolketjenesten må ta med telefon som kan laste inn tolketjenestens app, og egne øretelefoner

Velkommen!

Program:

09:30 Dørene åpner, kaffe

10:00 Åpning v/ Aadne Aasland (prosjektleder for Re:Barents, forsker 1 på NIBR-OsloMet)

10:15: Velkomstord v/ representant for Sámi allaskuvla

10:30 Foredrag: «Fra vinter til vår og tilbake igjen: Samisk samarbeid over Jernteppet i et historisk perspektiv»

v/ Mikkel Berg-Nordlie (seniorforsker, NIBR-OsloMet).

11:20 Foredrag: «Helsesamarbeidet mellom Kárášjohka og Lujávv’r»

v/ Aurora Xiao Nicoline Ressler, master, Re:Barents-prosjektet

12:10 – 12:45 Buffetlunsj

12:45-13:30 Paneldebatt: «Samisk samarbeid over Jernteppet i fortid, nåtid og framtid?»

I panelet:

  • Anja Salo (spesialrådgiver for internasjonalt samarbeid i Troms fylkeskommune, tidligere bl.a. urfolksrådgiver i Barentsekretariatet)
  • Eirik Larsen (Medlem i WGIP, sametingsrepresentant, leder for Samerådets menneskerettighetsavdeling
  • Ida Holm Hansen Kemi (koordinator for internasjonalt samarbeid på Sámi allaskuvla, tidligere bl.a. urfolksrådgiver i Barentssekretariatet)
  •  TBA (World Reindeer Herders / International Centre for Reindeer Husbandry)

Debatten ledes av Mikkel Berg-Nordlie (NIBR-OsloMet)

13:30 Presentasjon: «Muligheter for samisk samarbeid gjennom Barentssekretariatets støtteordninger»
v/ Marit E. Jacobsen (Barentssekretariatet)

13:45 Slutt

RE:Barents formidlingsseminar i Alta 11. november

RE:Barents-prosjektet nærmer seg slutten, og forskerne som har jobbet med prosjektet i 3 år, ønsker å formidle resultater til lokalsamfunn som har vært aktive i Barentssamarbeidet. Første formidlingsseminar finner sted i Alta på Kunnskapsparken, kaféen i 1. etg.

Dette er et rett-fra-jobben- seminar hvor vi starter med en matbit fra klokka 16.00. Første presentasjon tar for seg Alta kommunes vennskapskommunesamarbeid med Apatity, og vi har invitert med et panel med aktive deltakere fra Altasamfunnet. Det blir faglige framlegg, presentasjon av en fersk spørreundersøkelse, og diskusjoner med mulighet for spørsmål fra salen. Se programmet under.

Ingen påmelding nødvendig. Velkommen!

New report on municipal friendship agreements

Vigdis Nygaard, NORCE has published a report analyzing 50 years of cooperation between municipalities in Northern Norway and Northwest Russia in the period 1972 to 2022. The study documents signing of 30 agreements involving 28 different northern Norwegian municipalities. This cooperation grew from a formal exchange of delegations of administrative staff and politicians to a broader civil society involvement. The friendship was most active during the 1990-ies, and gradually became less regular. Only a handful of municipalities had an active cooperation when Russia’s war in Ukraine stopped all cooperation in 2022. The report offers some recommendations on how to use this experience when developing new forms of cooperation with other partners in a different geography at local level.

Link to the report: https://hdl.handle.net/11250/3157148

Master’s thesis from RE:Barents

Aurora Xiao Nicoline Ressler has defended her Master’s thesis: The Friendship Cooperation Between Karasjok and Lovozero: A Qualitative Study of a Multidimensional Cross-border Friendship Between Two Sámi Capitals at Oslo Metropolitan University (Social Welfare and Health Policy). Aurora has been an active participant in the RE:Barents project, and we are proud of her great work. Congratulations to Aurora!

Presenting RE:Barents results at the Arctic Congress conference in Bodø

The Arctic Congress https://www.arcticcongress.com/ is this year’s biggest venue to present social science results of ongoing research in the Arctic. The event took place in Bodø and gathered more than 1000 participating researchers. Vigdis Nygaard from NORCE represented RE:Barents, and her presentation “Fading friendship – in the face of geopolitical changes” told the story about friendship agreements between Northen Norwegian and Russian municipalities, and the abrupt halt caused by the Russian invasion in Ukraine.

New article from RE:Barents

Jørn Holm-Hansen and Aadne Aasland’s article «Cross-Border Cooperation Against the Odds? Russian and Norwegian Grassroots Organizations in a Changed Geopolitical Environment» has been published in Journal of Northern Studies (no. 1 2024). It is available for downloading together with the rest of the issue.