Hopp til innholdet
Home » Ressurser

Ressurser

Her finner du ressurser knyttet til bærekraftig mat i Norge

Ressurser om innkjøp

Her finner du nyttige veiledere, rapporter, relevant lovtekst og gode eksempler på hvordan innkjøp kan brukes som verktøy for bærekraft. Ressursene dekker både innkjøpskategorien mat, og innkjøp generelt.  

Norge:

Mat og måltidstjenester | Anskaffelser.no 

Lokalprodusert mat | Anskaffelser.no 

Nye krav til vekting av klima og miljø – mat og drikkeprodukter – 05.04.2024 

Forskrift om offentlige anskaffelser (anskaffelsesforskriften) – Lovdata 

Offentlig sektor bruker ikke innkjøpsmakten til å redusere klimagassutslipp 

Innkjøpssamarbeid eller lokal handel? Ja takk, begge deler! – Distriktssenteret 

10 tiltak for flere lokale innkjøp – Distriktssenteret 

Eksempler fra kommuner:

include-rapport-4-2022-kommuner-som-padrivere-for-kortreiste-kretslop%283%29.pdf 

Klima- og miljøkrav – Krav til leverandører – Oslo kommune 

Kommunene må med! – UN Global Compact Norway 

Norden:

Sustainable public procurement is an effective way to achieve global goals – Nordic Council of Ministers

https://kungsbacka.se/foretagande-och-jobb/leverantor-upphandling-och-inkop/hallbara-inkop

Hållbara inköp av livsmedel är lönsamma | Upphandlingsmyndigheten 

Å kjøpe fra sosiale entreprenører

Slik kan sosiale entreprenører bedre slippe til i offentlige anskaffelser – Anbud365 

Inspirasjonshefte for innovative samarbeid mellom offentlig sektor og sosiale entreprenører – KS 

Ferd-SosEnt_Veileder-for-offentlige-oppdragsgivere-i-møte-med-en-sosial-entreprenør.pdf 

Ressurser om matsystemet

Her finner du nyttige organisasjoner, handlingsplaner og rapporter om et bærekraftig matsystemet, både internasjonalt og nasjonalt.  

Norge:

Grøntsektoren mot 2035 – Landbruksdirektoratet 

207980-strategi-for-urbant-landbruk-web.cleaned-1.pdf 

Matnasjonen Norge – regjeringen.no 

Bærekraft i det norske matsystemet 

Internasjonalt:

What is the food system and why does it matter? – Food Solutions New England 

Home – STRENGTH2FOOD 

Farm to Fork Strategy – European Commission 

Why we need circular food systems and what cities can do about it – CityTalk 

Rooftop crops: urban farms in Hong Kong – in pictures | World news | The Guardian 

Ernæring

Nordic Nutrition Recommendations 2023 

Ernæringshensyn i offentlige anskaffelser av mat- og drikkeprodukter og måltider (utenom heldøgns forpleining) – Helsedirektoratet 

Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv.pdf 

Bærekraftig matkultur.pdf 

Organisasjoner

Norsk mat – lokalmat: Merkeordningen Spesialitet: Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken. Se liste over produsenter.

Stiftelsen Matmerk: Matmerk er en uavhengig stiftelse som bidrar til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. Matmerk ble opprettet av Landbruks- og matdepartementet i 2007.

Lokalmat.no: Lokalmat.no samler lokalmat fra hele Norge på ett sted og er det viktigste bindeleddet mellom lokalmatprodusenter og innkjøpere i dagligvare- og restaurantmarkedet.

Hanen: Mange av HANENs medlemmer er lokalmat- og drikke produsenter. De selger ofte produktene både på gården sin og på Bondens Marked. En del selger også produktene sine gjennom dagligvarekjedene og ulike typer av delikatesseforretninger rundt i Norge. Flere av disse matnettverkene er med som piloter i det internasjonale nettverket Baltic Sea Food.

Godt lokalt: Godt Lokalt handler om optimal forvaltning av mat og drikke, og har som hensikt å øke graden av komplett forvaltning og verdiskapning innenfor regionsgrensene.

Toogoodtogo: Kjøp mat som ikke er blitt solgt, eller er litt over dato, men like god!

Dagens farm: Dagens gir makten tilbake til produsenter og kokker som ønsker å handle på egne premisser. Kokker får tilgang til råvaremangfold til rettferdige priser, og størstedelen av verdiskapingen havner hos produsenten.

Merkur-programmet: Merkur-programmet satser på lokalmat. Markedet for lokalprodusert mat er i sterk vekst. Merkur arbeider for at distriktsbutikkene skal kunne tilby et godt utvalg med lokalmat, både for fastboende, hyttekunder og turister. De siste åtte årene har det blitt gjennomført flere Merkur-prosjekt for å få lokalmat ut i lokale butikker, spesielt i Hedmark og Oppland.

Dyrket: Bondens markedsplass på nett – direkte fra bonden til bordet.

KulturCompagniet: KulturCompagniet skal bidra til økt bevissthet rundt lokal mat- og matkultur i kommunen, og vi forplikter oss derfor til å benytte lokale produsenter og aktører i forbindelse med våre arrangementer.

Matsentralen Norge – Food Banks Norway 

DebioDet store matskiftet | Matskiftet 

REN MAT | Norges eneste økologiske magasin 

Rethink Foods anbefalinger for et bærekraftig matsystem – Rethink Food 

Andre nyttige ressurssider

Bondeboka: Norske forbrukarar ønsker i aukande grad å kjøpe norske matspesialitetar. Mange vil kjøpe produkt eller råvare direkte frå bonde.
Stadig fleire bønder ønsker å ta hand om verdikjeda sjølv. På desse temasidene peikar vi på ein del felt du som vurderer eller driv sal eller foredling av lokale råvarer frå eigen gard eller bygd bør kjenne til og vurdere.

Matvalget hjelper offentlige og private virksomheter med å legge om til en bærekraftig fremtid

Økologisk Norge: Aktuelle saker, pluss definisjoner og begreper

ASKO servering: Inspirasjon, definisjoner, menyplanlegger, varesøk

Leseliste

Ressurser i ulike regioner

Utsalg av kortreist mat i Innlandet

Kortreise råvarer på Sørlandet

Gårdsmat i Trøndelag

Oversikt over produsenter i Trøndelag

Kortreist mat Nordland

Spesialgrossisten Senja og Spesialgrossisten Hålogaland

Vestland