Møt noen av deltakerne i prosjektet
Prosjektdeltakere:
Universitetet i Oslo, Norsk institutt for sjørett ved det juridiske fakultet
Professor Finn Arnesen har vært sentral i å vurdere de juridiske aspektene Kjøp bærekraftig- prosjektet berører. Han er jurist, og professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han underviser blant annet i Europarett, EØS-rett og offentlige anskaffelse. Mange av problemstillingene i prosjektet er juridiske, eller grenser til det juridiske. I tillegg berører prosjektet EU-rett i og med at anskaffelsesregelverket tar opp i seg EU-direktiver.
DFØ– Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
Elisabeth Sandnes i DFØ, og hennes team i anskaffelsesavdelingen, har vært en aktiv medspiller i prosjektet og støttet deltakerne i deres innovasjonsinitiativer. DFØ har veiledning på sin anskaffelser.no og svarer også på spørsmål på sparretelefonen. De har veiledning om blant annet matsvinn og «klimasmart meny».
Tysvær kommune
Tysvær kommune tør å tenke nytt. Kommunen tenker bredt om innkjøp, med fokus på bærekraft, lokal mat, og næringsutvikling. Gjennom prosjektet Kjøp bærekraftig har kommunen, med innkjøpssjef i spissen, tatt utgangspunkt i anskaffelser som et virkemiddel og tenkt videre på mulige samfunnssynergier for å skape en bedre, grønnere og triveligere områdeutvikling. Kommunen jobber tverrfaglig og har fått mange ideer og innspill . Kommunen har tatt initiativ til et interkommunalt prosjekt «Mer Lokal Mat» der man ønsker mer lokal matproduksjon og etterspørsel. I denne prosessen samarbeidet kommunen , Tysvær bondelag og Tysvær småbrukarlag. Prosjektet er nå i en fase der de søker samarbeid mellom 9 kommuner på Haugalandet, samt Haugaland Vekst-IKT, i tillegg til produsenter og restauranter. Målet er å søke midler fra Regionalt Næringsfond for i første omgang kunne lønne egne folk dedikert til å drive prosjektet videre. Vi er spent på fortsettelsen.
Gjesdal kommune
Innkjøpssjef Jorunn Birkeland i Gjesdal kommune er opptatt av holdningsendring for å få til bærekraftig tenkning og handling. Innkjøperne har fokus på lokal mat, sosial inkludering og reparasjon når de kjøper inn. De integrerer bærekraft på flere områder. For eksempel reparerte kommunen det gamle ærverdige rådhusbordet i stedet for å kjøpe nytt..
Kommunen vektlegger sosial bærekraft gjennom initiativer som Kafé Nielsen, hvor personer i arbeidstrening tilbereder mat av lokale råvarer, noe som fremmer trivsel og inkludering. Gjesdal samarbeider med lokale leverandører for å støtte den lokale økonomien og kjøper norske råvarer i sesong.
Drammen kommune
Drammen kommune har jobbet aktivt med bærekraftige innkjøp ved å etterspørre miljøvennlige produkter og redusere matsvinn i sine institusjoner. Prosjektet «Fra Matsvinn til Matvinn» har kartlagt matsvinnet i 11 institusjoner, hvor medarbeidere har målt og registrert mengden mat som blir kastet. Dette har økt bevisstheten om matsvinn og inspirert til endringer som bedre orden i kjøleskapene og mer bevisst porsjonskontroll.
Et fremtidig mål for kommunen er å innføre «matverter» i sykehjemsavdelinger, som har ansvar for matservering og tilpasning, noe som vil bidra til ytterligere reduksjon av matsvinn. Drammen har også, sammen med Asker, vært blant de første til å kreve miljøsertifiserte kaffemaskiner, og setter høye standarder for miljø og kvalitet i sine innkjøp. Gjennom disse initiativene viser Drammen sitt sterke engasjement for bærekraft.
Østre Toten kommune
Østre Toten kommune har sterkt fokus på bærekraftig utvikling. De har hele verdikjeden i egen kommune – fra forskning og utvikling, til produksjon, pakketering, foredling og avfallshåndtering (biogass).
Kommunestyret har fattet vedtak om at det skal benyttes mer lokalmat i kommunens institusjonskjøkken, samt kjøkken i barnehager og AKS. Videre har kommuneplanens samfunnsdel vedtatt at kommunen skal jobbe mot å ta en større posisjon som matproduserende kommune. I forbindelse med Kjøp bærekraftig prosjektet har Østre Toten kommune begynt å kjøpe mer fra lokale leverandører. De legger både vekt både på bærekraft og støtter lokal næringsutvikling i sine innkjøp.
OsloMet innkjøp
OsloMet sin egen innkjøpsavdelingen kom tidlig på banen i prosjektet og satte bærekraftskrav i anskaffelsen for catering. De har fått anerkjennelse fra Svanemerket for å ha satt høye standarder og hjulpet standardsettingen fremover. OsloMet jobber også med egne kontrakter til sosiale entreprenører og har bier på taket. Kanskje blir det dyrking og kompostering på campus i fremtiden, der barnehagene og utdanningene kan involveres.
Matvalget og tidligere Viken fylkeskommune
Matvalget har jobbet med Viken fylkeskommune om å la skolene kjøpe mat lokalt og økologisk. Det har gitt skolene mulighet til å kjøpe kortreist mat lokalt og lage sunn mat fra bunnen. Skolekantinene har blitt en møteplass og elever og ansatte har fått sunn og god mat. Matvalgets ambisjon er å sette en standard for offentlige måltider med ernæring, smak og bærekraft i sentrum.
Gjøvik kommune
Gjøvik kommune har deltatt i prosjektet for å få økt kunnskap om hvordan kommunen kan kjøpe mat og cateringtjenester mer bærekraftig. Klima- og næringsrådgiver Henrik Brennhaug Jakobsen har vært en aktiv deltaker i prosjektet. Han har bidratt med verdifulle erfaringer og refleksjoner. Gjøvik kommune ønsker å støtte små og bærekraftige bedrifter. Engers lefsebakeri er et godt eksempel på en bedrift som har lykkes i å produsere kortreist mat på en bærekraftig måte i kommunen. Potetene kommer fra lokale produsenter og hele produksjonen foregår på det lokale bakeriet.
NAV Grorud
NAV Grorud og NAV Bjerke, har gjennom Delprogram sysselsetting, hatt prosjektet Vegetar Expressen. Prosjektet var et samarbeid med den sosiale entreprenøren Mamas Mat, der man kombinerte inkludering i arbeidslivet med å lage bærekraftig skolemat og catering. Prosjektet gav jobbmuligheter til kvinner med innvandrerbakgrunn som står utenfor arbeidslivet
Vegetar Expressen har vist hvordan man kan utnytte arbeidskraft og hjelpe kvinner som ellers ville stått utenfor arbeidslivet, inn i jobb. Prosjektet har vist at dette er mulig og oppfordrer til nytenkning for å dekke fremtidens arbeidskraftbehov. Prosjektet var avhengig at kommunale budsjetter sees i sammenheng for å bli økonomisk bærekraftig. Prosjektet er i dag avsluttet, men det vil jobbes videre med å løfte funn fra prosjektet.
Næringsetaten i Oslo kommune
Næringsetaten i Oslo kommune er et eksempel på hvordan en mindre etat kan utnytte handlingsrommet sitt til å kjøpe mat mer bærekraftig. Etaten utviklet sin egen bærekraftstrategi og handlingsplan for matinnkjøp, som de også implementerte og evaluerte. Veilederen og evalueringsskjemaet for bærekraftige matinnkjøp som etaten utviklet, ble en inspirasjon for Oslo kommune sentralt. Dette viser hvordan mindre enheter kan bidra til bærekraftig praksis ved å bruke tilgjengelige ressurser og initiere egne tiltak.
Tidligere deltakere
Bardu kommune
Bardu er en liten kommune som ønsker mer fokus på hvordan det lokale næringsliv best kan utvikles og holdes i live gjennom bidrag fra offentlig sektor. Bardu involverte bredte og jobbet med hvordan kommunen kunne kjøpe mer lokalt i sesong, i prosjektet. Bardu prøvde ut nye løsninger for innkjøp i egen organisasjon og deltok på workshops i prosjektet.
Bodø kommune
Gjennom deltakelse i innovative prosjekter har Bodø kommune aktivt søkt å drive bærekraftig utvikling og forbedre livskvaliteten for innbyggerne. Kommunen fokuserer på nøkkelområder som bygg og anlegg, transport, varer, materiell og håndverkstjenester. Kommunen iverksatt tiltak som utvikling av kriterier for klimavennlige anskaffelser, styrking av intern kompetanse og økt samarbeid med regionale aktører for å stimulere lokalt næringsliv. Bodø kommune har som mål å gå fra tradisjonelle «angstskaffelser» til strategiske «vinnkjøp», der de prioriterer kortreiste og lokalproduserte varer og tjenester, bruker innkjøpsmakten aktivt for å påvirke leverandørmarkedene til å bli mer bærekraftige, og bidrar til en grønn, sirkulær økonomi.
Lær mer om kommunens arbeid med Anskaffelser og FNs bærekraftsmål i den følgende podkasten.
https://www.detgodelivinord.no/verktoykassa/historier-fra-nordland/fra-angstskaffelser-til-vinnkjop
https://open.spotify.com/episode/4lYvUJrd9ezyWN89l8SvQm?si=S39VeqnWSsqAVYKfg6YbBQ
Bjørnafjorden kommune
Bjørnafjorden kommune hadde vedtatt tiltak for sin interne innkjøpsstrategi som støttet opp om målsettingene i prosjektet. Bjørnafjorden måtte trekke seg tidlig i prosjektet pga personalutskiftninger og innsparingstiltak.
Råde kommune
Råde kommune var med i prosjektet for å utveksle erfaringer og teste ut nye løsninger i egen organisasjon, blant annet utfra en idé om samarbeid med en økolandsby
Lillestrøm kommune
Lillestrøm kommune ønsket å teste ut nye løsninger for innkjøp i egen organisasjon. De har deltatt i workshops arrangert av prosjektet og prøvd ut å kjøpe fra lokale leverandører.
Time kommune
Time kommune har stor matproduksjon og mange små og mellomstore bedrifter. De ønsket å være med i prosjektet fordi de daglig møter utfordringer i skjæringspunktet mellom anskaffelsesregelverket og muligheten for å støtte lokalt næringsliv, fremme innovasjon og bærekraft