BOVEL feiret sitt treårsjubileum med et internasjonalt fagseminar på OsloMet. Arrangementet samlet eksperter fra forskning og praksis for å utforske nye innsikter og perspektiver i bolig- og velferdsfeltet.
I slutten av november markerte Senter for bolig- og velferdsforskning (BOVEL) sine første tre år med et internasjonalt seminar på OsloMet. Rundt hundre deltakere fra åtte ulike land delte forskningsfunn og diskuterte utfordringer og muligheter i bolig- og velferdsfeltet.
Internasjonalisering med mening og tyngde
Senterleder Jardar Sørvoll forteller at seminaret samlet et sterkt lag av unge og veletablerte forskere som diskuterte temaer som bolig og ulikhet, kvantitativ bolig- og velferdsforskning, beboermedvirkning, segregasjon og nabolagseffekter, boligeie blant lavinntektsgrupper, sosiale utleieboliger og ungdom på boligmarkedet.
Sørvoll beskriver seminaret som et eksempel på «internasjonalisering med mening og tyngde», og fremhever viktigheten av internasjonalt samarbeid for BOVELs fremtidige forskning.
– Det kom meritterte forskere fra Norden, resten av Europa og Nord-Amerika som har mye å lære oss. Samtidig fikk vi muligheten til å presentere noe av vår egen forskning for et internasjonalt publikum.
Han mener slike seminarer gjør det lettere å holde kontakten med nye og gamle samarbeidspartnere i årene som kommer.
– Det er viktig for kvaliteten på BOVELs framtidige internasjonale publisering og forskningssøknader, forklarer Sørvoll.
Se intervjuer med gjestene Amber Howard (University of Amsterdam og The University of Melbourne), Kim McKee (Stirling University) og Rory Coulter (UCL, London).
Høydepunkter fra programmet
Blant høydepunktene var presentasjonene av de fire BOVEL-assosierte stipendiatenes PhD-prosjekter. Siri Myrold Osnes presenterte sitt prosjekt om geografiske variasjoner i norske boligeiere og leieboeres velferdsutfall.
Amerikanske forskere som Carolina Reid (Berkeley College of Environmental Design), George Galster (Wayne State University, Detroit.) og Anna Maria Santiago (Michigan State University) holdt også spennende foredrag. Reid sammenlignet politikken for å fremme boligeie til lavinntektsgrupper i Norge og USA, mens Galster og Santiago presenterte forskning basert på norske data.
Se hele programmet her (oslomet.no)
I en annen sesjon på seminaret var temaet offentlige utleieboliger i Norden. Denne sesjonen var basert på et temanummer i Tidsskrift for boligforskning/Nordic Journal of Housing Research. redigert av Martin Grander (Malmø Universitet) og BOVELs Jardar Sørvoll. Rikke Skovgaard Nielsen (Universitetet i Aalborg), Jarkko Rasinkangas (Universitetet i Turku), Katriina Rosengren (Universitetet i Turku og Universitetet i Aalto) og Martin Grander presenterte sine bidrag i temanummeret på sesjonen.
Seminaret, som var svært tettpakket og rikholdig, hadde også sesjoner om beboermedvirkning, kvantitativ bolig- og velferdsforskning, ungdoms boligetablering, bostedssegregasjon, nabolagseffekter og livskvalitet, beboermedvirkning og midlertidige boliger for vanskeligstilte. En av disse sesjonene var basert på to BOVEL-tilknyttede forskningsprosjekter: NFR-prosjektet til Nordlandsforskning om botilbud og forebygging av ungt utenforskap, og Fafos prosjekt om midlertidige boliger finansiert av NAV.
Veien videre
Sørvoll legger til at BOVEL satser på å benytte sine rike kvalitative og kvantitative data effektivt i samarbeid med flinke internasjonale forskere.
– Norske registerdata er for eksempel veldig gode og detaljerte, og vi vet at de er attraktive for utenlandske forskere, påpeker Sørvoll, som er også et stort internasjonalt potensial i longitudinelle kvalitative data.
For mer om BOVELs internasjonale aktivitet og publisering, ta kontakt med senterleder Jardar Sørvoll: jarso@oslomet.no
Ressurser
Her er noen av de vitenskapelige artiklene som ble presentert på seminaret:
Sørvoll, J., Osnes, S.M. & Brattbakk, I. (2024). Needs-Tested and Market-Based Social Rented Housing: The Extreme Case of Norway? Nordic Journal of Housing Research (idunn.no).
Lilius, J. & Nielsen, R. S (2024). Alive and Kicking? Resident Democracy in Nordic Social Housing: The Cases of Denmark and Finland | Tidsskrift for boligforskning (idunn.no)
Galster, G. & Wessel, T. (2024). Urban residence as a driver of wealth differentials: New evidence from Norway – Galster – 2024 – Population, Space and Place – Wiley Online Library
Foto: Trond Tveit (NOVA, OsloMet)