Eldre ektepar ser på kjøpskontrakt.

Boligmarkedets sistegangskjøpere

Hvordan kan privat boligformue bidra til velferdsstatens økonomiske bærekraft? Dette er tema for Hans Christian Sandlie og Lars Gulbrandsens artikkelen Boligmarkedets sistegangskjøpere i siste nummer av Tidsskrift for boligforskning.

I artikkelen diskuterer de hvorvidt eldre personers tilpasning av egen boligsituasjon gjennom strategisk flytteaktivitet bidrar til å styrke velferdsstatens økonomiske bærekraft.

Artikkelen er basert på data fra en landsrepresentativ spørreundersøkelse i aldersgruppen 60 til 75 år gjennomført i 2020, samt befolknings- og flyttestatistikk for perioden 2005 til 2018 for de samme aldersgruppene.

En tredjedel flytter til aldersvennlig bolig

En tredjedel av 70- til 75-åringer har flyttet inn i boligen de nå bor i, etter at de fylte 60 år. Majoriteten av disse har flyttet inn i det vi kan definere som en aldersvennlig bolig. Det er særlig eldre i byer og tettbygde strøk som flytter.

Forskerne finner at eldre bidrar til velferdsstatens bærekraft ved å benytte egne ressurser til å flytte til en aldersvennlig bolig hvor de kan bo lenger uten hjelp, og hvor hjelp kan tilbys lettere og billigere. Dette vil gi myndighetene mulighet til å spisse ressurser mot dem som trenger dem mest.

Kilde

Sandlie, H.C. & Gulbrandsen, L. (2021). Boligmarkedets sistegangskjøpere
Hvordan kan privat boligformue bidra til velferdsstatens økonomiske bærekraft? Tidsskrift for boligforskning, 4(2)

Les hele artikkelen gratis i Tidsskrift for boligforskning (idunn.no).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *