Åpen kveld: Klær og klima

Når: Torsdag 9. november 18.00-20.30

Hvor: Norsk Folkemuseum

Gjenbruk, omsøm, vintagestiler og historiske garderober gjennom 300 år! Torsdag 9. november inviterer vi til kveldsåpent museum med klær og garderober i fokus.

Vi dykker ned i historiske garderober gjennom 300 år: vår tids og din egen garderobe, garderober fra bruktbutikker, garderober i museets kostymeavdeling, og garderobeskatter i museets gjenstandssamling. 

Møt noen av Skandinavias fremste drakteksperter til samtaler, kulturhistoriske fortellinger, gjenbrukstips og mye mer. Fullt program:

Program

Forskningslab

I vår forskningslab kan du teste ulike tekstiler, du kan lukte, se og føle hvordan materialene er forskjellige. Museets tekstilkonservator Anna Maria Østlund tar brenneprøver av både ullfiber og plastmaterialer. Se hvordan de oppfører seg og bli med på stoffgjettekonkurranse!

På forskningslabben møter du professor Ingun Grimstad Klepp, Norges fremste ekspert på klær og klima, og Else Skjold som arbeider med design og bærekraft i Danmark.

Gull fra museets samlinger

  • Mannsgarderobe i fokus: Marie Ulväng har forsket på klær fra bønder i Herjedalen fra 1800- tallet. Hun viser frem en mannsgarderobe fra museets samling og snakker om ombruk og gjenbruk av plagg.
  • Klær for livet. Museets drakthistorikere Bjørn Sverre Hol Haugen og Kari-Anne Perdersen viser frem en garderobe fra Åse Roe (1874-1968) fra Tinn i Telemark.  

Vintagegarderobe

Vintagebutikken “Retrolykke” fra Grünerløkka stiller ut klær fra 1940 til 1990- tallet. Her blir det mulig å både prøve og handle!

Åpent kostymelager og verksted

Hvordan tar museet vare på kostymene sine? Utforsk kostymelager og verksted og prøv deg på lapping eller stopping. 

Gjenbruk på 1700-tallet

Hvordan så garderoben til embetsstanden og borgerskapet ut på 1700- og 1800 tallet? Pernilla Rasmussen har forsket på motehistorie tilbake til 1700-tallet og viser frem omsøm i en kjole fra 1700-tallet. 

Åpen kafé

Salg av vin, øl, snacks, kaffe, bakevarer og suppe.

Billetter

Billetter må forhåndskjøpes, du finner dem via denne lenken (norskfolkemuseum.no)
Pris 140,- per person.