Klesforskningsgruppa på SIFO

Ingun Grimstad Klepp

Professor

Ingun er utdannet etnolog, men har også utdanning i søm, vev og tekstilkjemi. Siden 1999 har hun arbeidet med forbruksforsking om klær og tekstiler på SIFO og har stått sentral i å bygge opp dette fagmiljøet gjennom å utvikle metoder, prosjekter, kunnskap og debatt rundt klærnes plass i vårt samfunn og i den enkeltes liv. Dette arbeidet omfatter klesvaner, vaskevaner, levetid utvikling av produkter og verdikjeder.  Ingun er aktiv i formidling av kunnskap om klær og andre tekstiler i media, utstillinger, debatter, og gjennom bøker for allmenheten og snl.no artikler. Ingun har mottatt Norges forskningsråds formidlingspris for dette arbeidet.

Kirsi Laitala

Forsker II

Kirsi Laitala er forsker II hos SIFO og har jobbet med tekstilforskning siden 2001. Hun har sivilingeniørutdanning fra Tammerfors Tekniske Universitet i Finland innen tekstil, fiber og konfeksjonsteknikk og PhD fra institutt for produktdesign ved NTNU fra 2014. Laitala har forsket og publisert på områder knyttet til kleskvalitet, vedlikehold, sikkerhet, miljø, design, samt passform og størrelsesspørsmål.

Vilde Haugrønning

Stipendiat

Vilde Haugrønning har en mastergrad fra Senter for miljø og utvikling (SUM) ved Universitetet i Oslo og en bachelorgrad i sosialantropologi og visuell kultur fra NTNU. Hennes hovedfelt er forbruksforskning, og hun har tidligere studert matforbruk i norske husholdninger. I hennes nåværende forskning jobber hun med klesforbruk og bærekraft, og hun er ansatt som stipendiat i forskningsprosjektet CHANGE ved SIFO. I sitt ph.d.-prosjekt studerer hun bruken av klær i hverdagen fra et praksisorientert perspektiv, og sammenligner forskjeller mellom hvordan menn og kvinner kler seg og hvordan dette er knyttet til mengden klær som forbrukes.

Anna Schytte Sigaard

Stipendiat

Anna er stipendiat på prosjektet Wasted Textiles, som har som mål å bidra til å redusere bruken av plast i form av syntetiske tekstiler. Gjennom prosjektet vil hun undersøke hva syntetisk tekstilavfall i norske husholdninger består av, hvordan det skapes og hvordan tekstilene avhendes. Anna har en tverrfaglig bakgrunn med en mastergrad fra Senter for Utvikling og Miljø, hvor hun skrev sin avhandling om produksjon av genmodifisert bomull i India.

Lisbeth Løvbak Berg

Vitenskapelig assistent

Lisbeth er utdannet klesdesigner og har jobbet mange år med dette, både som konsulent og med eget merke, og gjennom undervisning ved Middlesex University, London. Hun har også en mastergrad innen mote og bærekraftighet  fra studiet MA Fashion Futures ved London College of Fashion. Der jobbet hun med forbrukerundersøkelser og designerens rolle i framtidsscenarier basert på bærekraftig forbruk. På SIFO er Lisbeth tilknyttet prosjektene WOOLUME, Wasted Textiles og Lasting.

Ingrid Haugsrud

Vitenskapelig assistent

Ingrid Haugsrud er utdannet klesdesigner og har en mastergrad i Mote og samfunn fra OsloMet. Masteroppgaven var en garderobestudie som undersøkte de ulike måtene klær kan ha verdi for brukeren. Hun har jobbet med lokal produksjon og mer bærekraftige forretningsmodeller innenfor mote. På SIFO er Ingrid tilknyttet forskningsprosjektene CHANGE og BELONG.

Samarbeidspartner

Tone Skårdal Tobiasson

NICE fashion

Tone er journalist og forfatter, som gikk fra å være redaktør for motemagasiner til å etablere NICE (Nordic Initiative Clean & Ethical) Fashion. For tiden er hun formidlingsansvarlig for følgende prosjekter: Amazing Grazing, WOOLUME, hiWOOL, LASTING, CHANGE og Wasted Textiles. Hun er medforfatter av Ren ull, Norsk strikkehistorie og Strikk med norsk ull, samt Lettstelt, Lettkledd and Lettfiks. Hun frilanser for EcoTextile News og andre internasjonale fagmagasiner og nettsteder, og er styremedlem i Union of Concerned Researchers in Fashion.