Vold, tvang og ære i nære relasjoner Den strafferettslige håndteringen av kulturell pluralisme

Prosjektleder: Jane Dullum
Prosjektmedarbeidere: Anja Bredal
Varighet: 2019-2025
Finansiering: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Problemstillinger

Vold i nære relasjoner kan ta ulike former, utøves i ulike relasjoner og være basert på ulike kulturelle logikker. Prosjektet vil undersøke hvordan dette mangfoldet håndteres av straffeapparatet med særlig vekt på æresrelatert vold (delprosjekt 1) og tvangsekteskap (delprosjekt 2).

Delprosjekt 1

I delprosjekt 1 vil vi undersøke hvordan domstolene behandler saker om mishandling i nære relasjoner (jfr. strl 2005, §§ 282 og 283) med vekt på kultur og ære. Vi undersøker hvordan volden blir fortolket og pådømt. Blir volden sett som uttrykk for noe kulturelt, særegent, eller blir den fortolket som vold i nære relasjoner mer generelt?

Et særlig spørsmål knytter seg til hvordan kultur og ære trekkes inn med hensyn til motiv, og i hvilken grad kultur og ære anses som en skjerpende eller formildende omstendighet ved domstolenes utmåling av straff. Å se kultur og ære som en formildende omstendighet har til nå ikke vært gjeldende rett i Norge. Internasjonalt ser vi imidlertid tendenser til at referanser til kultur blir brukt i skjerpende øyemed, og vi vil undersøke om vi også kan spore slike tendenser i norsk rett.

Et særlig interessant spørsmål dreier seg også om domstolenes bruk av sakkyndige/ekspertvitner i sakene. Tidligere har vi sett eksempler på at ekspertvitners uttalelser har fått betydning for domstolenes syn på kultur som en formildende omstendighet. Vi vet lite om hvordan dette stiller seg i nåtidige domsavgjørelser, og dette vil delprosjektet undersøke spesielt.

Prosjektet bygger på innholdsanalyse av et utvalg rettskraftige dommer, hentet fra Lovdata. Vi vil tilstrebe å innhente et bredt utvalg dommer, som viser en eventuell variasjon og utvikling over både tid og sted. Domsmaterialet vil suppleres med intervjuer av et utvalg straffesaksaktører (forsvarere, påtalejurister og dommere), herunder et utvalg rettsoppnevnte sakkyndige/ekspertvitner. Vi vil også observere et utvalg rettsforhandlinger.

Delprosjekt 2

I delprosjekt 2 er hensikten å undersøke norske erfaringer med kriminalisering av tvangsekteskap og barneekteskap (hhv. §§ 253 og 262, strl 2005), og å samle tilsvarende erfaringer fra andre nordiske og europeiske land. Norge var først ute i Europa med en egen straffebestemmelse om tvangsekteskap, og andre land har fulgt etter. Prosjektet sikter mot å samle og sammenligne erfaringer fra andre europeiske land, både når det gjelder selve reguleringen i straffeloven og eventuell rettspraksis.

Delprosjektet vil innebære en gjennomgang av samtlige rettskraftige dommer om tvangsekteskap og barneekteskap i Norge. Data fra andre land vil bli generert ved å samle jurister, rettssosiologer og andre forskere som har forsket på og/eller har konkret kjennskap til den strafferettslige reguleringen av tvangsekteskap og rettspraksis i sine land. Tilgang til rettsavgjørelser vil sikres gjennom og begrenses til disse forskerne, samt eventuelt gjennom EU-organer og andre relevante europeiske organisasjoner.

Aktuelle forskere vil bli invitert til et europeisk symposium i Oslo finansiert av Voldsprogrammet, der også rettsvitenskapelige miljøer, myndighetsrepresentanter og andre spesielt interesserte vil bli invitert.

Kontakt

For spørsmål om prosjektet, kontakt forsker Jane Dullum (oslomet.no), e-post: jadu@oslomet.no.