VikingGull på Symesterskapet – tekstil for fremtiden

I dagens episode av Symesterskapet på NRK kalt «Tilbake til framtida», ble deltagerne bedt om å lage et klesplagg for fremtiden. Til oppgaven ble de tildelt maks 2.50 meter av et ganske spesielt stoff, laget etter mal fra vikingenes tekstiler i VikingGull-prosjektet. Tone Skårdal Tobiasson var med på progrmamet og presenterte materialet og prosjektet for deltakerne.

Tone Skårdal Tobiasson presenterer ullstoffet for deltakerne av Symesterskapet.  (Faksimile: NRK)

VikingGull var et prosjekt hadde som mål å presentere noen få, men gode eksempler på hvordan man kan bruke vikingenes tekstilkunnskap til å lage vakre designprodukter. Et annet viktig element var å sette igang kunnskapsutveklsing i næringskjeden i den nordiske regionen og utvikle produkter gjennom samarbeid mellom forskjellige bedrifter. Du kan lese mer om prosjektet her.

Ofte tenker man på framtiden som høyteknologisk, men ved å se på gammel kunnskap finner vi de beste løsningene for en bærekraftig fremtid. Mer om dette, og materialvalget til Symesterskapet, har Tone og Ingun har skrevet om i kronikken Symesterskapet ville vite hva fremtidens mest bærekraftige materiale er. Svaret er det eldste tekstilet vi har. (forskersonen.no).

Deltakerne skal lage et ytterplagg til skuespiller Iselin Shumba som skal vare minst til 2030 og helst til 2050. I kveld kan du se hva resultatet blir!