Hopp til innholdet
Hjem » Forskningsformidling gjennom kunst

Forskningsformidling gjennom kunst

Savner du kunst som sier noe om samfunnet? I utstillingen UNGfluencer møter forskning kunstverden! Sammen med ungdommene i prosjektet har vi satt sammen en utstilling som tar for seg hvordan vi unngår at ungdom faller utenfor i dagens samfunn. Utstillingen er en del av det store EU-prosjektet YouCount.

UNGfluencer

Alle foto: Dichino Nguyen / Ildfluene

UTGANGSPUNKTET FOR UTSTILLINGEN

«Vi trenger steder å være og vi trenger den første jobben». Dette har ungdom i alle aldre fortalt oss gjennom det siste tiåret. Vi hører det fra unge her på Grønland i bydel Gamle Oslo og fra unge som bor andre steder i hovedstaden eller i andre kommuner i Norge. Hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe med? Hva tenker og uttrykker ungdommer selv? Og hvordan kan ungdom være med på å lage ny forskningsbasert kunnskap om dette – i samarbeid med sitt lokale universitet?

VANDREUTSTILLING

I vandreutstillingen UNGfluencer får du et innblikk inn i i hvordan ungdom i alderen 14-21 år har jobbet tett sammen med samfunnsforskere for å designe et forskningsprosjekt, gjøre datainnsamling og formidle foreløpige funn og diskutere resultater med lokale stakeholdere – organisasjoner i nabolaget som jobber med og er nysgjerrig på de samme spørsmålene. Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Usman Mushtaq, var en av mange som var innom utstillingen for omvisning av de unge medforskerne i YouCount.

Utstillingen har stått på Interkulturelt Museum fra 9.-30. mai og reiser videre til Arendalsuka, OsloMet Holmlia og Ungdatakonferansen i 2023.

YOUCOUNT

Utstillingen er en del av forskningsprosjektet YouCount som er finansiert av EU. I 9 land har unge medforskere sammen med forskere utforsket ulike temaer knyttet til sosial inkludering.

I Norge har ungdom med tilknytning til bydel Gamle Oslo og forskere fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet – storbyuniversitetet utforsket spørsmålene: 

Hvilke jobbmuligheter finnes for ungdom lokalt? Og hva er viktig for at ungdom skal ha det bra i en ungdomsjobb? I utstillingen UNGfluencer viser vi fram alt fra prosess til funn – det er en reise fra samfunnskrise til sosial endring.

HVA ER EN MENINGSFULL JOBB FOR UNGDOM?

Basert på datamaterialet som  er samlet inn i YouCount har medforskerne utarbeidet syv kriterier arbeidsgivere bør tenke over når de ansetter ungdom. 

En meningsfull arbeidsplass sikrer at unge ansatte:

  • blir hørt og får si sin mening
  • blir kjent og føler fellesskap med sjefer og kollegaer
  • samarbeider med andre og ikke bare jobber alene
  • lærer og mestrer nye ting
  • bruker energien sin
  • bidrar til samfunnet
  • får hjelp til å bygge nettverk og tenke karriere