De neste fem årene skal NOVA forske på vold i nære relasjoner for 25 millioner kroner. Et stort forskningsprogram skal bidra med mer kunnskap om blant annet partnervold, voldtekt, velferdsstatens møte med ofre og utøvere samt voldens utvikling over tid.
På tross av stor innsats fra både myndigheter og sivilsamfunn over lang tid rammer vold i nære relasjoner fremdeles mange. Volden har store omkostninger, samtidig som det har manglet solid kunnskap på feltet. Justis- og beredskapsdepartement lyste derfor ut midler til et femårig forskningsprogram om vold i nære relasjoner.
– Denne forskningssatsingen er viktig både for samfunnet og for forskningsmiljøene i Norge. Vi er svært fornøyd med at vår søknad vant fram i konkurransen om midlene, uttaler NOVA-direktør Kåre Hagen. – Nå får vi anledning til å videreutvikle kompetansen vi allerede har på instituttet.
Professor og psykolog Svein Mossige, som skal lede programmet, er glad for at NOVA får anledning bidra med ny kunnskap om voldens underliggende årsaker, konsekvenser og utvikling over tid, i tillegg til å studere tjenesteapparatet, politi og rettssystem og de frivillige organisasjonenes rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner.
Helhetlig tilnærming
NOVAs forskningsprogram består av ni forskningsprosjekter. Disse vil dekke ulike tema og sammen bidra til kunnskapsutvikling som vil være til god hjelp for myndighetenes forebyggende og avhjelpende arbeid. Forskerne tar utgangspunkt i at årsaker til vold i nære relasjoner er sammensatte, og at vi må ha et helhetlig syn på arbeidet.
– Vi må se på faktorer knyttet til personer, situasjonene de befinner seg i, og samfunnet vårt for å forstå årsakene til volden, forklarer Mossige.
Ungdomsundersøkelsen UngVold
Ett av prosjektene vil være en oppfølging av ungdomsundersøkelsen om vold og overgrep mot barn og unge som NOVA gjennomførte i 2007. Studien hadde over syv tusen deltakere og kartla unges utsatthet for psykisk og fysisk vold fra foreldre, indirekte vold i familien (vold mot mor og far) og seksuelle overgrep i og utenfor familien.
Oppfølgingsundersøkelsen UngVold 2015 vil kartlegge de samme formene for vold og inkludere data om unge med minoritetsbakgrunn, funksjonsnedsettelser og lesbiske og homofile ungdommer. Den vil gi forskerne gode data for å løse mange av programmets problemstillinger.
NOVA har satt sammen en gruppe forskere med tverrfaglig spisskompetanse på voldsforskning for å jobbe i programmet, og samarbeider også med andre forskningsmiljøer, spesielt Institutt for samfunnsforskning. Les mer om satsingen på Voldsprogrammets prosjektside (oslomet.no)