Har nye rettigheter for fornærmede i straffesaker om seksualisert vold og vold i nære relasjoner ført til at ofrene kommer styrket gjennom rettsprosessen? spør Voldsprogrammets Jane Dullum i en artikkel i Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab.
En stadig tilbakevendende kritikk, har vært hvordan møtet med straffeapparatet kan være en tung tilleggsbelastning for ofre for seksualisert vold og vold i nære relasjoner. Ofrene har kun hatt vitnestatus, og de har ikke fått tilstrekkelig informasjon om eller innsyn i egen sak. I tillegg har nærgående spørsmål om privatliv og seksuell vandel, mistenkeliggjøring osv. vært hyppige ankepunkter mot både politiets og domstolenes behandling av disse sakene.
I 2008 ble det imidlertid innført omfattende rettigheter i straffeprosessen som tar sikte på å styrke ofrene i forbindelse med straffesaken, både i politiet og domstolene. I denne studien analyserer Dullum disse rettighetene. Hva består de i? Har rettighetene ført til at ofrene kommer styrket gjennom rettsprosessen? Og motsatt: Kan rettighetene ha noen uønskede virkninger?
Bedring for fornærmede i straffeprosessen
Studien viser at det har skjedd en styrking av fornærmedes stilling, særlig på domstolsnivå. De fornærmede har fått en økt rett til informasjon om og deltakelse i egen sak, og det skjer en mer respektfull behandling av ofrene i rettssalen.
De fleste sakene blir henlagt
Men det at rettighetene særlig har hatt sitt nedslag i domstolenes behandling av saker om vold i nære relasjoner, betyr at rettighetene omfatter et lite antall fornærmede. For det er få saker som kommer til domstolene, de fleste sakene om vold i nære relasjoner blir fremdeles henlagt.
Får livet «satt på vent»
Rettighetsfestingen har heller ikke løst en stor utfordring ved straffeapparatets behandling av saker om vold i nære relasjoner: Lang saksbehandlingstid. Lang saksbehandlingstid fører til at livet til fornærmede blir satt «på vent» i tiden fra anmeldelse til saken er avgjort, og dette kan bidra til å holde fornærmede fast i en offerrolle i lang tid.
Kilde: Jane Dullum: «En ny offerposisjon? Om styrkede rettigheter for fornærmede i straffesaker». I: Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab (tidsskrift.dk), nr. 3/2016