Lukten av klær

Er virkelig menneskers luktesans dårligere enn dyrenes? Eller er den bare sløvet av denne sansens dårlige rykte som noe mindre høyverdig enn syn og hørsel? Ikke så godt å si, det, men sikkert er at sansene våre som så mye annet kan trenes opp – eller vi kan la dem forfalle. For klær er lukt viktig. Mange vasker ikke klær fordi de er skitne, men fordi de tror at de kanskje lukter brukt. Det er store forskjeller på hvor fort klær i ulike tekstiler lukter svette, og hvor lett det er å fjerne ulike lukter igjen.

Lukt er en av mange faktorer som setter kjepper i hjulene for økt bruktklæromsettning og for tilsetninger av svært uheldige kjemikaler i syntetiske klær. Det er derfor med glede vi kan anonsere at en ny bok om lukt i klær nå er publisert: Odour in Textiles: Generation and Control, redigert av G. Thilagavhati og R. Rathinamoorthy (taylorfrancis.com). SIFO har intet mindre enn to rykende ferske og velduftende kapitler i boken. Det første gir en gjennomgang av kunnskap og forskning omkring lukt med et forbrukerperspektiv, mens vi i den andre ser spesifikt på klesvaskens rolle i å holde tekstilene luktfrie eller velduftende etter som man ser det. 

Boken har mest tyngde innenfor naturvitenskaplig forskning, og våre bidrag bringer dermed inn kultur og samfunn i boken. Vi heier på å forstå klærne bedre og med alle sanser og våre fulle 5 – og tror denne boken derfor kan ha noe verdifullt å bidra med.