Kontrollerte koststudier og helse


Glutenfritt, tarmflora og metabolsk regulering 

  • Tidsperiode  2019-2024
  • Finansiering Forregion/Industri/OsloMet 
  • Samarbeidspartnere  OUS/RIKS, UiO, Det Glutenfrie Verksted, Norsk cøliakiforening 
  • PI (andre deltagere) Vibeke (Mari, Lisa, Ellen)

Kartlegging av glutenfrie produkter viser at disse produktene ofte har dårligere næringsinnhold (mindre fiber og protein, og mer fett, salt og sukker) enn tilsvarende glutenholdige produkter. Hensikten med studien er å undersøke effekten av glutenfrie produkter på metabolsk regulering (blodsukker og blodlipider) blant personer med cøliaki, og om en eventuell metabolsk endring skjer via tarmflora.


Effekt av fettkvalitet

  • Tidsperiode 2017 -2022
  • Finansiering Industri/OsloMet 
  • Sammarbeidspartnere UiO, Nofima, Mills AS
  • PI (andre deltagere) Vibeke (Line, Mari, Ellen)

Studien har til hensikt å undersøke helseeffekter etter inntak av mettet fett og flerumettet fett på blodsukkerregulering i en human intervensjonsstudie med friske individer. I tillegg ønsker vi å studere flere andre helsemarkører, slik som fettstoffer i blodet, betennelse, sult- og metthetsregulering, tarmflora, og sammenhengen mellom endringer i tarmflora og blodsukkerregulering. 


Helseeffekter og forbrukeraspekter ved inntak av forskjellige brødtyper 

  • Tidsperiode  2020-2025 
  • Finansiering  Forregion/Industri/OsloMet 
  • Samarbeidspartnere  UiO, Mesterbakeren
  • PI (andre deltakere)  Vibeke  (Mari, Lisa, Ellen)

Fiber har mange gunstige helseeffekter og brød er den viktigste kilden til fiber i norsk kosthold. Bakteriene i tarmen påvirkers av kostholdet vårt, og særlig av fiberinntaket. Hensikten med studien er å studere mulige positiv helseeffekter av å spise surdeigsbrød sammenlignet med brød bakt med gjær, inkludert effekt på tarmflora. 


fettkvalitet- og metthets-studien

Postprandial satiety sensation and glycemic response in healthy subjects after intake of meals with different fat quality (fettkvalitet- og metthets-studien)  

  • Tidsperiode 2017-2022 
  • Finansiering OsloMet
  • PI (andre deltakere) Vibeke (Mari, Line, Ellen) 

Hensikten med dette prosjektet er å studere hvordan inntak av forskjellig fettkvalitet (mettet versus umettet fett) påvirker subjektiv og objektiv sult/metthetsfølelse i friske individer. 


Inntak av

Inntak av beta-glucan og postprandial regulering av blodsukkermetabolismen hos friske individer (fiber- og blodsukker-studien)  

  • Tidsperiode 2016-2021 
  • Finansiering Industri/OsloMet
  • Sammarbeid UiO, Nofima, Mills AS 
  • Deltakere Mari (Vibeke, Line) 

Høyt inntak av fiber er forbundet med helsegunstige effekter knyttet til blodsukker, blodlipider og vekt. Hensikten med prosjektet er å studere hvordan inntak av forskjellige mengder beta-glukan påvirker post-prandiale glukosenivåer og metthetsfølelse i friske individer, og i hvilken grad tarmflora er involvert. 


Helseeffekter av krillolje og fisk (krill- og fisk studien

  • Tidsperiode 2015-2020 
  • Finansiering Industri/OsloMet/UIO