Podcaster

Bilde av et dårlig utstyrt kjøkken

Mat på asylmottak

«Det viktigste er at barna får mat, det er ikke like viktig med oss voksne.»

Det sier en asylsøker som prosjektleder og førsteamanuensis Laura Terragni og professor Sigrun Henjum har intervjuet. I denne podkasten forteller de om alvorlige funn i studien de har gjennomført om mat og kosthold på norske asylmottak.

Sigrun Henjum
Laura Terragni


Er prosessert mat farlig?

Prosessert og ultraprosessert mat. Dette er begreper vi hører stadig vekk. Men hvilke matvarer er det egentlig som er prosesserte? Og er det et problem at vi spiser stadig mer prosessert og ultraprosessert mat? I denne episoden forklarer førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet og Anne Marit Rødland i klyngen Fremtidsmat hva forskningen sier om helseeffekter av prosessert mat, og gir gode råd til forbrukerne.

Vibeke Telle Hansen
 Anne Marit Rødland


Hvordan kan studenter spise sunt og billig?

I disse dager er det mange studenter som skal begynne å studere, flytte for seg selv, få sitt eget kjøkken og lage sin egen mat. Og mye tyder på at kvaliteten på matinntaket ikke er det beste. Men er det mulig å spise sunt på studentbudsjett og med lite tid mellom forelesninger og deltidsjobb?

Bilde av Liv Elin Torheim og Vilde Henningsgård.

I denne episoden kommer professor i ernæring, Liv Elin Torheim og læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet, Vilde Henningsgård med flere gode råd for smart matlaging.

Spis sammen og prøv deg frem! Og det er faktisk billigere å spise sunt enn å spise usunt.

Hva er kolesterol?

Programlederne Stig og Hallvard har tatt blodprøver som viser for høyt kolesterolnivå. I denne episoden forteller forskere på samfunnsernæring, Vibeke Telle-Hansen og Mari Myhrstad, oss mer om hva kolesterol er for noe og hva høyt kolesterol kan føre til.

Du får vite mer om hvordan ulike matvarer påvirker kolesterolnivået og konkrete råd for hvordan redusere kolesterolet.

Hallvor tar blodprøve for å måle kolesterol

Vibeke og Mari har også analysert kostholdet til programlederne, og de får utlevert kostholdsråd som begge skal følge i fire uker.

Om fire uker skal de måle kolesterolet på nytt og se om kostholdsrådene har hjulpet.

Vil de klare å følge kostholdsrådene? Og vil kolesterolnivået senke seg på kun fire uker?

Her er kostholdsrådene Stig og Hallvard skal følge i fire uker (pdf).


Slik reduserte vi kolesterolet vårt

Bilde av en bolle med havregrøt med blåbær.

Etter fire uker med noen enkle kostholdsendringer har Stig og Hallvard redusert kolesterolet sitt med 7% og 3,5%. Sammen med Vibeke Telle-Hansen og Mari Myhrstad oppsummerer de i denne episoden hvordan enkle grep har ført til mer bevisst forhold til mat og kanskje noen flere leveår. Den som lever får se.

Bilde av Mari Myhrstad og Vibeke Telle-Hansen

Hva er blodsukker?

finger med blod og måleapparat

Hva påvirker blodsukkeret ditt? Og hva er sammenhengen mellom blodsukker og diabetes?I dagens episode forklarer Mari Myhrstad og Line Gaundal alt vi trenger å vite om blodsukkeret vårt, hva vi bør spise og tenke på.Mari og Line forsker på blodsukker og jobber i disse dager med å finne mer ut om sammenhengen mellom fett og blodsukker.

Les mer:


Hvorfor er det farlig å få i seg for lite jod?

Bilde av Sigrun Henjum
Sigrun Henjum

Det eneste Stig og Anniken vet om jod, er at det var et eller annet med struma og salt.  Førsteamanuensis og klinisk ernæringsfysiolog, Sigrun Henjum, tok seg derfor turen innom Viten + snakkis for å komme med en aldri så liten folkeopplysning. For visste du at nordmenn får i seg for lite jod? Og at jodmangel kan ha alvorlige konsekvenser for gravide og ammende?

Sigrun pekte på at jodberiket salt dessverre ikke er nok til å kunne dekke vårt behov. Den beste kilden er først og fremst hvit fisk, men sporstoffet finnes også i meieriprodukter som melk og ost. I Norge har forbruket av nettopp slike matvarer gått drastisk ned de siste årene, noe som ifølge Henjum er bekymringsverdig. Men hvor mye bør vi egentlig få i oss daglig, og hva er det som faktisk skjer med kroppen ved et for lavt eller for høyt inntak? Hva hvis du er veganer – hjelper det å ta tilskudd?


Hvordan skal vi leve sunt i en hektisk hverdag?

Liv Elin Torheim

Er det greit å droppe frokosten? Hvordan skal vi leve sunt i en hektisk hverdag? Og er nøkkelhullmerkede pølser sundt? Professor i ernæring og leder for ernæringsrådet, Liv Elin Torheim, snakker med oss om kosthold og ernæring.