Tredje års praksis ERGOBPRA3

Veiledersamling
Før praksis starter opp inviterer vi alle praksisveiledere til en samling på OsloMet. Hensikten med denne samlingen er blant annet å orientere praksisveiledere om gangen i praksisemnet, å få anledning til å diskutere hvordan man kan legge til rette for å oppnå læringsutbyttene på ulike praksisplasser, og at praksisveiledere blir kjent med de som er ansvarlige for emnet og med kontaktlærerne som skal følge opp studentene i praksis. I tillegg har vi et faglig tema på hver samling for å gi litt faglig påfyll.

Tid for veiledersamlingen er 20.09.2024 kl. 08.30-15.00 Sted: Pilestredet 48, rom R711.
Det bli servert te, kaffe, frukt og kjeks. Man kan kjøpe lunsj i en kiosk eller i kantinen.

Her finner dere programmet for dagen

Informasjon om emnet
Praksisperioden er fra 24.september til 13. desember. Studentene skal ha en studiedag i uken. De kan også dele opp tiden så de får studietid tilsvarende en studiedag hver uke. De skal også ha studiedag de ukene de har samlinger. Her finner dere en oversikt med Tidsplan for 2024

Studentene har fire samlinger underveis. De er den 23. september, den 21. oktober, den 21. november og den 09. desember. På hver samling skal studentene diskutere erfaringer fra praksis opp mot læringsutbytter. De gjør dette i veiledningsgruppe basert på GREP modellen. I tredje år får hver student ansvar for å legge frem erfaringer fra praksis i minst to grupper, og å lede en gruppe. Temaene i de fem GREP gruppene er: 1) Gruppeledelse, 2)Terapeutisk bruk av aktivitet og bruk av arbeidsprosessmodellen OTIPM, 3) Etikk og etisk refleksjon, 4) Klinisk resonnering og 5) Et selvvalgt tema.

Vurdering
Praksisveileder, student og kontaktlærer vurderer studenten ved halvtid. Vurdering tar utgangspunkt i læringsutbyttene for emnet, som er konkretisert i «Samarbeidsavtale med utviklingsplan» og den løpende vurderingen som er gjort i løpet av praksisperioden. Ved fullført praksis er det praksisveileder og student som gjennomfører sluttevalueringen. For å kunne vurdere studenten i praksisstudier kreves det nok tilstedeværelse (90 prosent). Det vil si maks 5 fraværsdager.

Emneplan

Skjemaer til bruk i praksis
Samarbeidsavtalen, halvtidsvurdering og heltidsvurdering ligger i et dokument: Samarbeidsavtale med utviklingsplan.
Første del er samarbeidsavtalen der student og praksisveileder skriver inn noe om hva praksisstedet kan tilby studenten, og litt om studentens interesser og kunnskap.
Her avtaler man også hvordan arbeidsdagen og veiledningen skal organiseres.
Utviklingsplanen består av alle læringsutbyttene. Praksisveileder og student fyller ut når og hvordan man kan jobbe på akkurat dette praksisstedet for å oppnå hvert læringsutbytte.
Vi har samlet noen tips til denne utfyllingen som dere finner her:
Tips til utfylling av Utviklingsplanen.

Vi anbefaler alle praksisveiledere å føre en logg over tid og tema for veiledning med studenten. Dersom studenten ikke består praksis kan disse notatene være hjelpsomme i å vise hva som er gjort i veiledning for å gi studentene mulighet til å bestå praksis.
Logg for veiledningstimene finer dere HER
Logg for tidsbruk praksisveileder HER

Ressurser
Her ligger undervisning som studentene har fått om metoder som kan være hjelpsomme i praksis. Praksisveiledere kjenner ofte ikke til det nye vi velger å bruke på undervisningen, så dette kan gi en viss innsikt i det studentene skal kunne, og skal øve seg på i praksis.

Presentasjon om terapeutisk stil IRM Intentional Relationship Model. Denne modellen deler interaksjon inn i seks ulike typer som er hjelpsomme for å planlegge og å vurdere egen kommunikasjon. Stilene er: Empatisk, samarbeidende, instruerende, rådgivende, problemløsende og talsperson.

Presentasjon om intervensjoner i OTIPM. Denne arbeidsprosessmodellen legger mer vekt på aktivitet i alle trinn i kartlegging og intervensjon. Det er tre trinn i kartlegging, og fire ulike intervensjoner. Vi har fortalt studentene at dette er en skjematisk modell, og at man i praksis kanskje må sette inn tiltak/intervensjoner før man har kartlagt.

Hvis dere vil høre om GREP grupper (Gruppeveiledning for ergoterapeutstudenter i praksis) kan dere høre det på podcasten fagligoppdatert #kommunehelse. Ellers kan dere høre om ergoterapi, balnt annet om EVA aktivitetsanalyse på ergotrippen podcast.

Praksissamlinger for studenter – program kommer

Program 23. september

Program 21. oktober

Program 21. november

Program 09. desember

Skikkethetsvurdering
Ved tvil om studenten er skikket til å utøve faget, sendes en tvilsmelding. Ta kontakt med kontaktlærer, så kan kontaktlærer og emneansvarlig bistår veileder.

Emneansvarlig Helen Bull: helen@oslomet.no og Ingunn Myraunet ingunnmy@oslomet.no