Roboter, murerens venn eller fiende – hva tror du?

Murerfaget, et av de eldste kjente håndverksfagene i møte med roboter.

Av Mustafa Trond Smistad

 

Nøyaktighet og godt håndlag, også med wateren er nødvendig for en god murer.

Utholdenhet, nøyaktighet og godt håndlag er ferdigheter som en murer må mestre.
Bilde: The New York Times

Murerhverdagen er preget av fysisk anstrengende oppgaver og krevende arbeidsstillinger. Det er rutinepreget, krever nøyaktighet og er basert på lesing av tekniske tegninger, arbeidsoppgaver som er egnet for roboter. Det er mangel på murere, det tar lang tid å utdanne en murer og de fysisk krevende arbeidsoppgavene reduserer produktiviteten. Murskje, bøtte, tråd og trillebår har ikke forandret seg mye. Alt dette er med på å øke fagets sårbarhet i møtet med robotisering.

Semi Automated Mason (SAM), enkle roboter som murer like raskt og nøyaktig hele tiden.

Utholdenhet, nøyaktighet og godt håndlag er ferdigheter som en murer må mestre.
Bilde: The New York Times

Jeff Buczkiewicz er president for Mason Contractors Association of Amerika. Han uttalte til The New York Times at roboter vil bidra til at det ikke trenges så mange arbeidere. Med dagens mangel på arbeidskraft mente han at robotiseringen sannsynligvis er bra. Han pekte videre på at det er et menneskelig element i et håndverk som du ikke får fra en robot.  Og samtidig, moderne betongteknikk og spesialiserte roboter for muring, pussing og flislegging er i ferd med å forandre innholdet i murfaget. Dette kan kanskje bryte murerfaget opp i isolerte fragmenter som igjen gjør fremtidens murerfag egnet for taylorisering.

Dagens murer-roboter som SAM, utfører bare begrensede oppgaver som det å sette opp en lang rett mur. Det skjer mye innen automasjon av bygningsindustrien, og det skjer fort. Det er grunn til å anta at endringene vil tilta i omfang og hastighet med neste generasjons roboter som lærer selv.

Murerfaget før digitaliseringen

Murerfaget er et av de virkelig gamle og tradisjonsrike yrkesfagene. Murere har gitt oss mange viktige kulturbygg, som Det sixtinske kapell i Vatikanet og det enda eldre Hagia Sophia i Istanbul som ble bygget for omtrent 1 500 år siden, for å nevne to.

René Eriksen er en fotointeressert dansk murerlærer. Han står bak nettstedet murerviden.dk og bruker i tillegg Flickr og YouTube til å dele kunnskap om sitt tradisjonsrike og mangfoldige handverksfag.

I følge The New York Times tror murere at de er trygge for digitaliseringen og utfordrer deg til å gjøre deg opp din egen mening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *