Ny analyse av vekstselskaper i Osloregionen

Menon Economics har på oppdrag for MIT REAP gjennomført en analyse av J-kurvebedrifter i Osloregionen. J-kurvebedrifter er oppstartsbedrifter som satser og som har sterkt behov for ekstern risikofinansiering for å vokse. Analysen er en del av kunnskapsgrunnlaget i MIT REAP.

Analysen viser at:

  • Det er både større tilgang og etterspørsel etter risikokapital i hovedstadsregionen, enn i landet for øvrig. Osloregionen er overrepresentert med oppstartsbedrifter med behov for ekstern egenkapitalfinansiering. Det er 50 prosent flere såkalte J-kurvebedrifter i regionen sammenlignet med landet for øvrig. Forskjellen kan delvis forklares med at Osloregionen har en annen næringsstruktur enn resten av landet, men analysen viser også at regionen har flere J-kurvebedrifter innad i næringer.
  • Tilgangen på risikokapital – målt i form av antall emisjoner – er større i Osloregionen enn i resten av landet. Dersom man er en J-kurvebedrift i Osloregionen er det 50 prosent større sannsynlighet for at man gjennomfører en emisjon sammenlignet med landet for øvrig.
  • J-kurvebedrifter som evner å tiltrekke seg risikovillig kapital har betydelig høyere omsetningsvekst enn de som ikke hadde egenkapitalemisjoner. Dette kan forklares med at kapitalmarkedene fungerer ved at de evner å tilføre kapital til bedriftene med størst vekstpotensial, men også at tilførselen av risikokapital gjør det enklere for bedriftene å vokse.

Lars Stemland Eide (t.v) og Gjermund Grimsby (t.h) presenterer analysen av J-kurvebedrifter i Osloregionen på MIT REAP-seminaret 10. april (foto: Skjalg B. Vold). Vi takker Menon Economics for godt samarbeid. Her kan du lese hele rapporten.