Camilla Castellan: Første BraMat kurs

På mandag hadde jeg mitt første BraMat kurs, som er en viktig del av mine oppgaver i løpet av praksisperioden!

BraMat er som tidligere nevnt et kurs som fokuserer på å bidra med kunnskap og motivasjon til endring av vaner, for en sunnere livsstil. Det var opprinnelig 16 påmeldte deltagere, men det var dessverre kun fire deltakere som møtte opp. Noen kunne ikke komme pga. sykdom og noen deltakere kan ha andre utfordringer som f. eks angst eller depresjoner. Satser uansett at flere av de påmeldte blir med på neste kurskveld!
BraMat
Selve det å holde kurs har vært lærerikt og kan ikke sammenlignes med presentasjoner i studiesammenheng. Man føler seg mye tryggere når man kan fortelle om temaer man kan mye om, fremfor å ha en presentasjon om noe man hadde forelesning om forrige uke. Så det har absolutt vært veldig positivt, siden jeg ikke egentlig er en person som er glad i å høre min egen stemme 😉

Den første delen av kurset fokuserer blant annet på hvordan man kan endre vaner. Helsedirektoratet har utarbeidet kursmateriale som jeg bruker som “grunnmur”, så legger jeg til det jeg ønsker å ha med. Kursmaterialet er langt i fra utfyllende nok, så det er en del jobb med å forberede kurset. Et  av temaene jeg har lagt til er det å sette seg en “SMART” målsetning. Dette er noe de virkelig la mye vekt på i løpet av personlig trener studiet på NIH.

SMART målsetting:
S- Spesifikt
M- Målbart
A- Ambisiøst
R- Realistisk
T- Tidsbestemt

Om man skal ha en god sjanse for å lykkes med målet man har satt seg, anser jeg det som avgjørende å ha et SMART mål, som det er relasitisk å kunne nå og vite når er nådd. Jeg tror altfor mange setter mål som “jeg skal bli sunnere”, men når har man egentlig nådd målet da?

Et annet tema som egentlig ikke nevnes i kursmaterialet er “ernæring i media”. Det er et tema jeg tror er mer relevant enn noen gang tidligere, som det kan være en fordel å være obs på. Jeg valgte derfor å avslutte med å se på eksempler med utsagn fra ulike aviser som poengterer hvor motstridene helseråd kan være i media. Jeg tok også med gode kilder til informasjon om man ønsker å lese mer om helse og ernæring på egen hånd.

Kurset er dialogbasert og jeg stiller derfor mye spørsmål underveis og lar deltakerne komme med innspil og egne erfaringer. Det er en helt ny måte å “undervise” på for meg, og jeg har mye å lære for å bli en bedre kursholder. Men jeg trives godt og i morgen er det full konsentrasjon for å planlegge kurs nr. 2!

Les mer på praksisbloggen min http://frisklivscamilla.tumblr.com fra Nordstrand Frisklivssentral

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *