Ekspertmøte om bærekraftig kosthold

Ekspertmøte om bærekraftig kosthold

Samfunnsernæring (v/ Liv Elin Torheim, Laura Terragni og Miriam Iuell Dahl) skal organisere et ekspertmøte nå på torsdag 17. desember om bærekraftig kosthold. Dette er et samarbeid med Nasjonalt råd for ernæring og Forbrukerrådet, der spesielt inviterte eksperter skal komme sammen for å belyse og diskutere de ulike perspektivene og utfordringene ved å utarbeide bærekraftige og miljøbevisste kostholdsråd.

Bakgrunn

Matvalg kan ha stor innvirkning på både miljøet og helsen vår, men fremdeles er det få land som har integrert miljøaspekter i sine kostholdsråd.

En ny rapport fra Miljødirektoratet presenterer strategier som kan iverksettes i ulike sektorer for å redusere klimagassutslipp[1]. Når det gjelder matproduksjonen og matforbruk anbefaler rapporten en overgang til et kosthold med mindre rødt kjøtt og sukker, samt et økt forbruk av korn, frukt og grønnsaker. En reduksjon i kjøttinntaket med 11% innen 2030 har potensiale til å redusere CO2-utslipp med 152 000 tonn. Norske helsemyndigheter anbefaler også å begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Forskning viser at denne typen kjøtt har potensielle negative helseeffekter som f.eks. økt risiko for visse typer kreft, samt at det er en kilde til mettede fettsyrer[2].

Det er et stort behov for å gi konkrete råd til norske forbrukere om miljøvennlige samt helsefremmende matvalg. Men først må vi etablere en forståelse av hva et sunt og miljømessig bærekraftig kosthold er. Med dette bakteppet inviterer vi eksperter innen bærekraftig matproduksjon, forbruk og ernæring for å diskutere mer i dybden det vitenskapelige grunnlaget for dette i norsk sammenheng.

Vi ser frem til et spennende møte!

[1] Miljødirektoratet (2015) Klimatiltak og utslippsbaner mot 2030. http://www.miljodirektoratet.no/Documents/publikasjoner/M386/M386.pdf

[2] Nasjonalt råd for ernæring (2011) Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf

 

 

En kommentar om “Ekspertmøte om bærekraftig kosthold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *