Modul 2 – Leire

På onsdag og torsdag fortsatte vi på keramikkverkstedet. Vi jobbet videre med prosjektene våre, og fikk lære om dreiing og ulike måter å farge leiren på.

Noen har prøvd å dreie. Vi er nok alle enig i at det er vanskelig. Man skal først sentrere leira på dreieskiven og så forme den som man vil med fingrene.

Hvis man går for fort fram blir det man lager ødelagt. Hvis man bruker for lang tid blir det man lager ødelagt. Så ja, det viste seg være vanskeligere enn det så ut da læreren demonstrerte hvordan det skulle gjøres. Etter å ha prøvd noen ganger var det flere som fikk til å lage hele boller og vaser.

På andre siden av rommet holdt vi på med å forme, pusse og male figurene våre. For å bygge på en figur kunne vi først lage en større figur og så bruke slikkers (leire og vann, blir som lim) til å feste mindre figurer på den. Det var viktig å støtte opp de tunge figurene, det fikk noen av oss erfare da det vi lagde plutselig begynte å synke sammen. Det meste kan heldigvis fikses med litt slikkers og råd fra læreren.

Det kreves en del planlegging for å utnytte disse dagene best mulig. Vi må først forme figuren, så la den tørke en dag, så male den, så brenne den, og så ta på glasur hvis man vil det, og brenne den enda en gang etterpå. Vi har ennå ikke vært gjennom første brenning, men det nærmer seg!

Hvis leiren er tørr maler vi med en spesiell maling som tåler å brennes. Vi kan enten blande fargene sammen når de er våte, eller vente til hvert lag tørker og male ulike farger oppå hverandre. Vi prøvde oss frem med å tilsette vann så fargen ble gjennomsiktig, og å risse i den tørre malingen for å få frem den hvite leiren under.

Om man skal farge våt leire bruker man begitning istedet for maling. Begitning er en metode der leire blandes med vann og fargestoff.  På torsdag kunne de som hadde lyst prøve å veie opp og blande ingrediensene til begitning.

Begitningen tas helst i bruk på den leiren som brukes ved dreiing, og leiren må være ganske tørr før man kan dyppe den i bøtta. Å legge på en jevn begitning viste seg også å være vanskelig, men den gir en veldig fin effekt!

En kommentar om “Modul 2 – Leire

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *