Nattergalen

Gjennom Nattergalen kan studenter bli mentorer for barn med minoritetsbakgrunn og følge dem gjennom et skoleår.

Nattergalen har to hovedmål:
1. Styrke kultursensitiviteten i barnevernet ved at studenter ved barnevern- og sosialfagutdanning får bedre kunnskap om barn, unge og familier med minoritetsbakgrunn.
2. Bidra til at flere barn og unge med minoritetsbakgrunn fullfører videregående opplæring og fortsetter i høgere utdanning.

Nattergalen-bilde

Nattergalen er et tilbud til barn mellom 8 og 12 år med minoritetsbakgrunn. Studenter skal være mentor for et barn gjennom ett skoleår. Mentorene skal være en venn og et forbilde og finne på ulike aktiviteter med barna. Dette vil bidra til at barna får bedre selvtillit, bedre sosiale ferdigheter og blir bedre i norsk. Mentorene skal også være en døråpner og inspirere barna til å fullføre skolegang, ta høgere utdanning og komme inn i arbeidslivet. Derfor er det også viktig å rekruttere mentorer med minoritetsbakgrunn.

Mentorene skal lære å være sammen med og snakke med barn som har andre erfaringer og kanskje et annet morsmål enn dem selv. De skal ta med seg kunnskapen inn i jobben i barnevernet og øke sin kultursensitivitet i møtet med barn og voksne.

Barne- og likestillingsdepartementet startet opp mentorordningen Nattergalen ved åtte høgskoler og universiteter i 2008.

I 2012 besluttet departementet  at ordningen skal videreføres, og den blir nå et permanent tiltak som skal ledes av Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet.

 

Det er laget en film om Nattergalen-prosjektet. Filmen kan du se her:

 

Filmen finnes også I en kortversjon på 10 minutter som du kan se her:

Og NOVAs forskningsrapport ligger ute på deres nettside, i fulltekst: Gjensidig trivsel, glede og læring.

HIOA har også laget en Presentasjon av Nattergalprosjektet