De siste dagene med keramikk

Denne uka har tingene våre vært gjennom siste brenning, og det var spennende å se hvordan det hadde gått. Leiren vi jobber med må brennes for å ikke gå i stykker, og første brenning kalles råbrann. Da går temperaturen opp til 950 °C, godset er fortsatt porøst og har ikke smeltet sammen. Det blir lettere å ta på glasur og å dekorere etter første brenning, men det vi lager må brennes en gang til i det som kalles glattbrann/glasurbrann. Da når temperaturen 1240 °C og godset smelter sammen og blir vanntett. På tirsdag satte læreren på ovnen med alt som skulle brennes for andre og siste gang. Brenningen tok to døgn!

Før brenning:

Etter!

Torsdag morgen var det tid for å ta ut de ferdige tingene våre fra siste brenning, og vi var spente på hvordan det hadde gått. I brenningen kunne tingene våre enten ha eksplodert eller smeltet fast i underlaget, men alt gikk heldigvis bra. Mange av oss ble overrasket over hvor forandret fargene ble etter brenning. Noen av fargene ble mørkere og sterkere enn vi hadde sett for oss.

Fredag møtte vi opp til siste dag med keramikk-undervisning, og jobbet videre med prosjektene våre.

Siw viste oss hvordan vi kan lage boblemønster ved å bruke såpevann, maling og et sugerør. Det var viktig å lage store bobler og unngå å få vann rennende nedover vasen. Dette ga oss ennå fler ideer til hvordan vi kan dekorere det vi har laget til nå!

Tirsdag neste uke er det klart for neste brenning, som er en råbrann. Når vi skal jobbe selvstendig videre gjelder det å følge systemet læreren har satt opp, og sette tingene våre på riktig sted! Noe skal brennes for første gang (råbrann), noe skal brennes for andre gang (glattbrann/glasurbrann), og noe skal bare få stå i fred og tørke.

Vi fikk med oss hele skolen på en god avslutning av perioden ved å utløse brannalarmen med en varmluftspistol 🙂

Vi har lært mye i modul 2, og tilbragt mange timer på keramikkverkstedet!

2 kommentarer om “De siste dagene med keramikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *