Full rulle for klesforskningen i 2021!

2021 var et veldig godt år for klesforskningen på SIFO. Populærformidlingen i klesgruppa har vært på et rekordhøyt nivå. Ingun Grimstad Klepp var personen fra OsloMet med aller flest medieuttalelser i 2021, hele 164! Det var flere ganger enn både fungerende og tidligere rektor. Det viser at klesforskningen vår er svært aktuell.

Tone og Vikinggull-stoffet på Symesterskapet

Vi har hatt 20 kronikker på trykk, her kan du se en oversikt sortert på tema. Forskersonens oversikt over kronikkene som skapte mest blest i 2021 toppes av to av Ingun og Tones kronikker. Den ene handlet om munnbind og den andre om tekstilet fra forskningsprosjektet Vikinggull som ble brukt i NRKs serie Symesterskapet (nrk.no). Kronikken som skapte størst engasjement, var ikke på Forskning.no, men på Tekstilforum. EU truer bunaden var en tittel som satt, selv om sakens innhold, kritikken av merkeordningen PEF, er vanskelig å formidle. I kjølvannet har det vært flere ledere, mediesaker, kronikksvar, flere spørsmål fra Stortinget og ulne svar tilbake fra Regjeringen.. Denne kampen er ikke over, og handler om forholdet mellom naturmaterialer og plast, små- og storskala-produksjon og maktkonsentrasjon – så følg med!

Vi har mange spennende prosjekter på gang. Søknadene på forskningsprosjektene CHANGE og Wasted Textiles ble godkjent av Forskningsrådet, i tillegg til prosjektet BELONG som vi også bidrar til. Dette medførte tre nyansettelser: Anna Sigaard Schytte, som stipendiat på Wasted Textiles og Lisbeth Løvbak Berg og Ingrid Haugsrud som vitenskapelige assistenter. Klesgruppa ble dermed doblet i størrelse, og mot slutten av 2021 fikk vi gladnyheten om at vi får postdoktor Hanne Torjusen med på laget etter hun har disputert. Hun skal jobbe med prosjektet Amazing Grazing.

panelsamtale Lettfiks
Jo Egil Tobiassen, Eva Kittelsen og Julie Skarland i hyggelig samtale med Ingun og Tone på Lettfiks-lanseringen

I pandemi-pausen i oktober arrangerte vi boklansering for tredje bok i Lett-trilogien, Lettfiks (Solum Bokvennen), for fullsatt sal (og via stream) på Kulturhuset i Oslo. Vi håper på flere fysiske samlinger i 2022!

forsidebilder sifo-rapporter
Tre av SIFO-rapportene fra 2021

2021 har også vært et godt år for vitenskapelige publikasjoner, både artikler og rapporter. Vi har sortert rapportene kronologisk her, og her finner du alle vitenskapelige artikler sortert kronologisk. Mange bokkappitler ble også skrevet, så nå kommer det bøker på rekke og rad med så ulike temaer som lukt, ull og lokal produksjon. Alt om tekstiler selvsagt.

Vi gleder oss til å fortsette arbeidet i 2022, følg gjerne med her for flere oppdateringer!