Nukleærmedisin Radiumhospitalet, OUS

Nukleærmedisinsk avdeling på Radiumhospitalet er en del av Klinikk for radiologi og nukleærmedisin (KRN) som er organisert på tvers i Oslo universitetssykehus. Her jobber bioingeniører, radiografer og leger, og til sammen er vi rundt 15 ansatte. Vi holder til i et flott, nyoppusset lokale i F-bygget, 2. etasje. Radiumhospitalet har adresse Ullernscausseen 70.

Antall laber, modaliteter
Ved avdelingen har vi PET/CT og SPECT/CT. Vi har tilhørende injeksjonsrom der vi gjør nukleærmedisinske injeksjoner som forberedelse til PET/CT og SPECT/CT-avbildning. I tillegg utfører vi nyreundersøkelser med GFR (glomerulær filtrasjonsrate) bestemmelse, samt undersøkelser for sentinel node (vaktpostlymfeknute) lokalisasjon. Vi har også en HOT-lab der radiofarmaka trekkes opp og klargjøres før injeksjon.

Hva er spesielt ved deres avdeling?
Vi er en liten avdeling med få ansatte, i motsetning til Radiologisk avdeling ved Radiumhospitalet. Vi jobber tett på hverandre og har et godt samarbeid med legene (nukleærmedisinerne). Radiumhospitalet er ikke et akuttsykehus, og vi får derfor svært sjeldent ø-hjelp pasienter. Pasientgruppen vår er kreftpasienter i forskjellige stadier av forløp.

Til PET/CT har vi rundt 8 pasienter hver dag, mens det varierer i antall pasienter som er til SPECT/CT og de andre nukleærmedisinske undersøkelsene. Undersøkelsene vi gjør er ofte mer tidkrevende enn en vanlig røntgenundersøkelse, som vil si at vi tilbringer mer tid sammen med hver enkelt pasient. Undersøkelsesrepertoaret vårt består av blant annet skjelett-, nyre- og hjerteundersøkelser, samt undersøkelser for staging, responsevaluering og avslutning av behandling. I tillegg behandler i kreft i skjoldkjertel ved å gi pasienter høye doser med radioaktivt jod (131-I).

Pasientbehandling er svært viktig for oss. Mange av våre pasienter kommer tilbake for flere undersøkelser eller kontroller, og vi legger derfor vekt på at pasienten skal ha en god opplevelse på vår avdeling. Forberedelser er en viktig del av undersøkelsene vi gjør. Før de fleste PET/CT-undersøkelsene våre skal pasienten ha fastet. Dersom fasteregimet ikke er fulgt, må undersøkelsen utsettes. Før en SPECT/CT-undersøkelse av for eksempel nyrer er det viktig at pasienten har drukket rikelig med vann. Ved alle undersøkelsene skal

også pasienten få venekanyle, slik at det radioaktive preparatet kan injiseres. Pasienten skal informeres om at man er radioaktiv etter injeksjon, og at man derfor skal holde avstand til barn og gravide en bestemt tid etter undersøkelsen. Hos oss er det viktig med strålehygiene! Skjerming er ofte ikke mulig, så avstand og tid i nærhet av til pasienter som har blitt injisert med radioaktive preparater sparer oss for mye unødvendig dose.

Arbeidstid, lunsj og annen praktisk informasjon
Arbeidstiden hos oss er man-fre kl. 07:45-15:15, mens den som har ansvar for HOT-lab starter 07:00. Vi har ikke kveldsvakt eller helgevakt.

Første dag møter du i ekspedisjonen på nukleærmedisinsk avdeling i andre etasje kl. 09:00. Studentansvarlig er Ingrid Vedaa Skåla som kan kontaktes på mail invska@ous-hf.no. Fravær meldes ved å ringe ekspedisjonen til nukleærmedisin på tlf. 22 93 58 37 eller 22 93 58 38.